De Maansknopen in jouw persoonlijke blauwdruk – Greet Dol

De Maansknopen in jouw persoonlijke blauwdruk met Greet Dol.

Lees verder

Een Cursus in Wonderen

Een cursus in wonderen. Kom je ook?

Lees verder

Gespreksavond over de tien leefregels, Eert uw vader en moeder

Ze zijn al duizenden jaren oud: de tien geboden. Wat kunnen wij hier en nu met deze tien geboden? Zijn ze nog geldig? Hoe moet je ze uitleggen? Staat er wat er staat of staat er zelfs méér dan je denkt? Kun je je aan de tien geboden houden?

Lees verder

De filosofen Orunmila en Socrates – Saskia van der Werff

Hoezo, Orunmila filosoof? Als je Orunmila googelt, tref je niet de beschrijving van een filosoof aan, maar van een Orisha: een soort godheid. Het komt dicht bij heiligschennis om te opperen dat Orunmila een mens van vlees en bloed, en grondlegger van een Afrikaanse filosofie was. En toch is dat precies wat de Nigeriaanse filosoof Sophie Oluwole beweerde. Ondanks alle tegenwind zette ze door en dat leidde tot een diepgaande studie van de overgeleverde teksten van Orunmila.

Lees verder

Pleidooi voor de gematigde mening – Daan Roovers

Aan meningen geen gebrek en bang om ze te uiten zijn we tegenwoordig ook niet. Toch schort het volgens Daan Roovers, de nieuwe Denker des Vaderlands, aan een vruchtbaar publiek debat. Waarom is juist de gematigde stem hierin van belang?

Lees verder

Feminisme in de Islam

De problemen van moslimvrouwen worden vaak gewijd aan hun geloof of gemeenschap. Maar het zijn witte mannen die het vaakst vrouwen met een hoofddoek lastigvallen. Moslima’s worden door hen gediscrimineerd vanwege hun uiterlijk, naam, huidskleur, geaardheid. En juist omdat ze vrouw zijn. Moet de moslima tegenwoordig uit de kast komen als gelovige?

Lees verder

Doe je best! – Marjoleine de Vos

Marjoleine de Vos laat in haar essaybundel ‘Doe je best’ zien hoe wij omgaan met vervelende gebeurtenissen, met het lot dat ons allemaal kan treffen en gaat op zoek naar het antwoord op de vraag: Hoe moeten wij leven?

Lees verder

Talent voor toeval – Ralph Rousseau

Gebruik wat op je pad komt en ga voor je droom. Zo haal je er uit wat erin zit. Ralph Rousseau heeft dat gedaan, hij speelt viola da gamba op mondiaal niveau, is daarnaast doctor in de theoretische natuurkunde en heeft als grote droom ooit in een Spitfire te vliegen.

Lees verder

Filosofie voor een weergaloos leven

Op 15 april komt de filosofiegroep over ‘een weergaloos leven’ weer samen. Er wordt samen gegeten en onderwijl gepraat over het thema.

Lees verder
Boeken

Recensie: Ongeneselijk religieus (met winactie!)

Het boek van Gerko Tempelman ‘Ongeneeslijk religieus’ gooit al ons denken door de war. Vooral onze beeldvorming en oordelen over anderen. Recensie door Jos van Oord.

Lees verder
Maatschappij

Negativisme of een overheersend nee-zeggen lijkt troef

Zelf eens Statenlid van Zuid-Holland voel ik me niettemin meer Leidenaar dan Zuid-Hollander. Over het algemeen zijn provincies niet ‘in’. Toch bleef 20 maart niet onopgemerkt. Column door Hans Feddema.

Lees verder

Het klimaatakkoord, wat betekent dat voor de burger?

Wat zal het Nederlandse klimaatbeleid betekenen voor industrie en burger? En wat kan en moet die burger zelf gaan doen?

Lees verder