Zelfbewust samenleven | Moet religie zwijgen?|Aardse meditatie | Oud baart nieuw | Onze band met de natuur |

13 mei 2019 in Weekagenda

Wat staat er komende week allemaal op de agenda? Zinweb maakte weer een selectie van vijf interessante evenementen.


Zelfbewust samenleven

Samenleven met anderen zonder jezelf te verliezen, hoe doe je dat? Kom naar de vier bijeenkomsten en ontdek hoe je meer verbonden kunt leven.

14 mei / 20:00 / Apostolisch Genootschap / Dordrecht / Meer weten? Klik hier!


Moet religie zwijgen?

De geschiedenis van religieuze tradities staat bol van voorbeelden van kritiek op heersende politieke en morele praktijken. Tegelijkertijd bestaan er ook vormen van ‘religieuze kritiek’ die als belangrijke beginselen van liberale en democratische samenlevingen worden gezien. De Nashville verklaring over seksualiteit en gender wordt door velen als een voorbeeld hiervan gezien. Dr. Christoph Baumgartner, universitair hoofddocent en onderzoeker aan het Departement Filosofie en Religiewetenschappen, zal tijdens deze lezing de aard en het karakter van religieuze kritiek onderzoeken.

14 mei / 20:00 / Universiteit Utrecht / Meer weten? Klik hier.


Aardse meditatie

Een avond rust, diepgang, poëzie, muziek en symboliek: geloven met hoofd én hart. Bij aardse meditaties ga je uit van de dagelijkse dingen met een diepere symboliek. Op 16 mei staat het thema vogels centraal.

16 mei / 20:00 / De Lichtkring / Almelo / Meer weten? Klik hier!


Oud baart nieuw – Mechteld Jansen

Professor Mechteld Jansen onderzoekt als missioloog hoe het bijbelse verhaal steeds weer nieuwe gestalten aanneemt. Zij zal in deze lezing, die door het magazine Volzin wordt georganiseerd, ingaan op de mogelijke vernieuwingskracht in de christelijke traditie en zal daarbij vooral inzoomen op wat er in de wereld van christendom, kerk en religie aan het ontstaan is. Kan de christelijke traditie iets nieuws baren? Welke tendensen zijn hoopgevend?

18 mei / 13:45 / Abdij van Berne / Heeswijk – Dinther / Meer weten? Klik hier!


Hoe herstellen we onze band met de natuur?

We leven in het antropoceen: voor het eerst in de geschiedenis van de aarde oefent een niet-fysische kracht – de mens! – een allesbepalende invloed uit op onze aardbol. Hoe is het zover gekomen, vraagt filosoof en journalist Florentijn van Rootselaar zich af. En: wat zegt die nieuwe toestand over de relatie tussen mens en wereld? Maar belangrijker nog voor hem is de vraag, hoe we een nieuwe verhouding tot onze wereld kunnen vinden.

19 mei / 15:00 / The College Hotel / Amsterdam / Meer weten? Klik hier!


Bron afbeelding boven: Clem Onojeghuo via Unsplash