Weekagenda #8: Liever klein dan groot / Waarom de wereld niet naar de knoppen gaat / Handvest voor compassie / poëzie en stilte / Help, ik word geholpen /

17 februari 2020 in Weekagenda

Wat staat er komende week allemaal op de agenda? Zinweb maakte weer een selectie van vijf interessante evenementen.

Lezing: Liever klein dan groot? – Anne Doedens

Bron afbeelding: Michal Soukup via Unsplash

Lokale geschiedenis is de geschiedenis van een plaatselijke samenleving in al zijn aspecten: liefde en dood, oorlog en vrede, samenwerken en tegenwerken, gezag en strijd, jaloezie en onbaatzuchtigheid, rijkdom en armoede. Anne Doedens gaat in twee avonden in op diverse boeiende onderzoeken en brengt een reeks zaken aan de orde die op klein niveau meer aanspreken dan in groot verband. Zoals: de heersende elite, arm en zwak, kerk en ongeloof. Geschiedenis gaat weer leven als in plaats van de structuur, de persoon prioriteit heeft.

17 februari / 20:00 uur / Walkart / Zeist / Meer weten? Klik hier!


Lezing: Waarom de wereld niet naar de knoppen gaat – Maarten Boudry

Bron afbeelding: Priscilla Du Preez via Unsplash

Maarten Boudry breekt in Waarom de wereld niet naar de knoppen gaat een lans voor het vooruitgangsdenken. Hij bestrijdt het wijdverbreide pessimisme en zoekt naar verklaringen voor de doembeelden over klimaat en islamisering, over groeiend racisme en ongelijkheid. De wereld stond er nog nooit zo goed voor als vandaag, en we kunnen haar nog veel beter maken.

19 februari / 19:45 uur / Remonstrantse kerk / Haarlem / Meer weten? Klik hier.


Lezing: Handvest voor Compassie – Dirk van de Glind

Bron afbeelding: Gertrudeke van der Maas

In deze lezing wordt het wezen en het belang van Het Handvest voor Compassie van Karen Armstrong verkend:. Wat is compassie eigenlijk, hoe werkt heten waar kom je het zoal tegen? Het zal gaan over compassie met de ander, met het slachtoffer, maar met de dader? Over compassie met onszelf en met onze aarde. Terecht dat er de laatste jaren aandacht gevraagd wordt voor compassie: het gaat om het wezen van onze menselijkheid.

20 februari / 20:00 uur / Vrijzinnige Kerk / Vaassen / Meer weten? Klik hier.


Lezing: poëzie en stilte – Jan Oegema

Samen met auteur en uitgever Jan Oegema worden gedichten van Rilke doorgrond. Rainer Maria Rilke was een Oostenrijks schrijver en dichter (1875- 1926). Zijn ongeëvenaarde beheersing van taal, beeld en klank komen o.a. in zijn gedichten naar buiten. Naast de natuur weerspiegelen thema’s als dood, liefde en God zijn levensproblematiek.

23 februari / 10:30 uur / De Woudkapel / Bilthoven / Meer weten? Klik hier!


Help, ik word geholpen – Katrijne Bezemer

Bron afbeelding: Annie Spratt via Unsplash

Wij worden opgeroepen om mensen in nood bij te staan als we dat kunnen. En dat is heel mooi. Er wordt daarom veel aandacht gegeven in de opvoeding aan het stimuleren van hulpvaardigheid. Maar, de andere kant, ‘het geholpen worden’ is niet alleen fijn en plezierig.  Vaak ben je dan zwak en kwetsbaar en wordt er voor en over je beslist. Het verhaal van ‘de barmhartige Samaritaan’  in de Bijbel schetst een slachtoffer dat zonder dat die iets in te brengen heeft op een rijdier wordt getild en naar een herberg wordt vervoerd.

23 februari / 10:30 uur / De Kapel / Bloemendaal / Meer weten? Klik hier.