Weekagenda #5: Mindfulness / Han Cuperus / Spiritualiteit in de kunst / Miniatuurvolwassenen / Worstelen met bestaansmysterie

28 januari 2020 in Weekagenda

Wat staat er komende week allemaal op de agenda? Zinweb maakte weer een selectie van vijf interessante evenementen.

Ruimte voor aandacht

Bron afbeelding: Ryan Baker via Unsplash

Stilte en aandacht zijn in veel religieuze tradities, maar ook daarbuiten, belangrijke elementen van godsdienst en mensendienst. Maar aandacht, of mindfulness, vraagt om blijvende oefening. Komt u ook naar deze tweewekelijkse bijeenkomst in Vrijburg?

28 januari / 19:45 uur / Vrijburg / Amsterdam / Meer info? Klik hier!


Mennomaaltijd met Han Cuperus

Han Cuperus, doopsgezind predikant in Dordrecht, houdt een inleiding over het werk van Christian Peacemakers Teams, een organisatie waarbij gelovigen vanuit een geweldloze vredeshouding naar conflictgebieden reizen om daar geweldloos verzet te brengen. Na de inleiding volgt een eenvoudige, warme maaltijd.

28 januari / 17:00 uur / De Kapel / Hilversum / Meer info? Klik hier!


Spiritualiteit in de schilderkunst – Kick Bras

Kick Bras geeft een presentatie met woord en beeld over spiritualiteit in landschapsschilderijen, van Middeleeuwen tot 20e eeuw , steeds met de intentie om God op het doek te treffen.

30 januari / 20:00 uur / De Johanneskerk / Amersfoort / Meer weten? Klik hier!


Miniatuurvolwassenen? Het beeld van het kind in de westerse kunst – Sophie Oosterwijk

Wanneer we naar vroege kinderportretten kijken, zien we vaak slechts kleine volwassenen stijf gekleed in ouwelijke kleren. Wat kunnen kinderportretten van onder meer Rembrandt, Van Dyck en Velázquez ons nu vertellen over kinderen in het verleden? 

1 februari / 16:30 uur / De Bleek / Almelo / Meer weten? Klik hier!


Wetenschappers en kunstenaars worstelend naar het bestaansmysterie – Ton de Kok

Bron afbeelding: Shot by Cerqueira via Unsplash

Waarom is er iets en niet niets. Een adembenemende gedachte voor wie er even bij stilstaat. En omdat er iets is: het universum, de wereld, huis, tuin en keuken, stellen we ons vaak de beklemmende vraag wat eigenlijk de zin van dit alles is. Ton de Kok heeft in 2 van zijn boeken de geschiedenis van het Westerse denken over God in kaart gebracht. Dit heeft hij gedaan aan de hand van de ideeën van (zeer) belangrijke filosofen, schrijvers, dichters, wetenschappers en kunstenaars.

2 februari / 10:30 uur / Beneden Molendijkse kerk / Oud-Beijerland / Meer weten? Klik hier!