Als de liefde voorbij is | Zingesprek | De Maaltijd | Onderwijs en spiritualiteit | Beeldende kunst in de contra-reformatie |

28 januari 2019 in Weekagenda

Wat staat er komende week allemaal op de agenda? Zinweb maakte weer een selectie van vijf interessante evenementen.

Filosofisch café: Als de liefde voorbij is – Jan Drost

Bron afbeelding: PDPics – Pexels

Wat als je geliefde jou van het ene op het andere moment verlaat –, terwijl hij of zij wat jou betreft had mogen blijven? Het overkomt velen – zo ook Jan Drost. Na een relatie van tien jaar bleef hij achter met zichzelf, zijn herinneringen en de vraag: wat nu?

29 januari / 19:45 uur / Remonstrantse kerk / Haarlem / meer info?


Zingesprek: Wat zet jou in beweging?

winter, sneeuw, vrouw, sneeuwvlok
Bron afbeelding: Tony Ross via Unsplash

Januari is de maand van de nieuwe start, van actie! Wat ga jij doen? Wat zet jou in beweging en in de actiemodus? Kom naar dit gesprek in Eindhoven.

30 januari / 20:00 uur / Stralend040 / Neunen / meer info?


Studieweekend: De Maaltijd – Iris Speckmann

Bron afbeelding: Lily Banse via Unsplash

Voedsel wordt ook wel de nieuwe religie genoemd: we leven allerlei nieuwe ‘spijswetten’ na – inclusief ‘taboes’ als tarwe -, chefkoks zijn idolen en we koken uit de ‘pasta-bijbel’. Ook kennen we aan de maaltijd haast magische werkingen toe: ‘voedsel verbindt’, zeggen we bijvoorbeeld, en: ‘koken onthaast’. Maar is dat eigenlijk wel zo?

1 februari / 17:30 uur / Leerhuis / Elspeet / Meer info?


Symposium: Onderwijs en spirituele vorming

Bron afbeelding: Nathan Dumlao via Unsplash

We leven in een tijd van toenemende versnelling en economisering. Komt hierdoor in het onderwijs niet de taak van vorming in het gedrang? Vragen genoemde tendensen niet om tegenwicht in de vorm van een verdiepte geestelijke of spirituele vorming? Met een viertal lezingen door onder meer Johannes Soth en Kirsten Kalkman wijdt het colloquium Levensfilosofie aandacht aan deze vragen.

1 februari / 13:00 uur / Universiteit Leiden / meer info?


Lezing: Beeldende kunst van de contra-reformatie – Frederike Upmeijer

Bron afbeelding: De Emmaüsgangers (1601) door Caravaggio via Wikipedia

Na het uitbreken van de Reformatie in de noordelijke landen van Europa was het Rome duidelijk geworden dat er een reactie moest komen. De Contra-Reformatie moest de kunst volgens de richtlijnen van de Rooms-Katholieke kerk weer dicht bij de gelovigen brengen. In de schilderkunst was de vernieuwing voelbaar en tastbaar bij de schilder Caravaggio. Een lezing over de beeldende kunst uit die tijd door Frederike Upmeijer.

2 februari / 16:30 uur / De Bleek / Almelo / meer info?