Drang naar perfectie | Heilige woede | Over God wil ik zwijgen | Rafelranders | Geestdrift

5 november 2018 in Weekagenda

Wat staat er komende week allemaal op de agenda? Zinweb maakte weer een selectie van vijf interessante evenementen.


Drang naar perfectie – Frank Mulder

Bron afbeelding: Franck V. via Unsplash

Steeds meer techniek is erop gericht de mens niet alleen te helpen maar ook te verbeteren. Wie de media bijhoudt weet dat nogal wat ‘verbeteringen’ onderweg zijn, variërend van Kunstmatige intelligentie tot biogenetische vernieuwingen en cybernetica. Maar wat is beter? Wie bepaalt dat? En vooral ook, is ons verlangen om alles te ‘doorzien’ iets neutraals dat ons veel goed gaat brengen of heeft het ook een keerzijde? Frank Mulder legt uit.

Maandag 5 november
Christus Triumfatorkerk
Den Haag
meer info


Heilige woede – Thomas Quartier

Bron afbeelding: Radboud Universiteit

Wat hebben een monastiek leven en een houding van verzet met elkaar gemeen? Op het eerste gezicht weinig. Wie de monnik in zichzelf wil ontdekken, moet de weg naar binnen bewandelen en zich terugtrekken uit het leven van alledag. Maar is dan het oude idee van wereldvlucht (fuga mundi) de enige manier om contemplatief te leven? En gaat dat niet ten koste van je engagement voor de wereld? Thomas Quartier, benedictijnermonnik, wetenschapper, schrijver en spreker, schreef een boek over dit oude en tegelijk hoogst actuele dilemma. Het uitgangspunt daarin is: Heilige woede!

Woensdag 7 november 
Titus Brandsma Memorial
Nijmegen
meer info


Over God wil ik zwijgen (Meister Eckhart)

Bron afbeelding: Chris Lawton via Unsplash

Bijna zeven eeuwen na zijn sterfdag geniet Meister Eckhart (ca. 1260 – ca. 1327) meer belangstelling dan ooit tevoren. Niet alleen christenen, maar ook boeddhisten, atheïsten en mensen die op hun eigen wijze invulling geven aan hun spirituele weg beschouwen Meister Eckhart als een belangrijke gids bij hun zoektocht. Kom naar de leesgroep en ontdek meer over Eckhart!

Woensdag 7 november
Vrijburg
Amsterdam
meer info


Een plek om te wonen, over rafelranders, eenzaamheid en maatjes

Bron afbeelding: Jonathan Rados via Unsplash

Hoe gaat het eraan toe in Gouda voor de mensen die het niet zo makkelijk redden in de participatiesamenleving? Federatie Gouda organiseert een avond rondom ‘de Goudse zelfkant’, mmv straatadvocaat Aart Jongejan en Heike Blok van het maatjesproject.

Donderdag 8 november
Het Inspiratiehuis
Gouda
meer info


Geestdrift

Geestdrift Festival is een intiem festival in de Utrechtse binnenstad waar betekenisgeving, schoonheid en sociale thema’s samenkomen en gevierd worden. Een eendaagse festijn met theater, lezingen en discussies. Een plek waar eigenzinnige singer-songwriters onbevangen putten uit oude tradities. Waar je uitdagende workshops kunt volgen terwijl je omringd wordt met moderne beeldende kunst. Waar oude muziek hand in hand gaat met nieuwe ideeën. En dit alles omlijst door dichters, muzikanten, kunstenaars en afgesloten met een performance op het eeuwenoude kerkorgel. Allemaal – uiteraard – onder het genot van biologische hapjes en speciale bieren.

Zaterdag 10 november
Geertekerk
Utrecht
meer info