Een plek om te wonen | Aartsengel Michaël | Filosofie van de levenskunst | Vrijzinnige Lezing 2019 | De Maria’s |

11 maart 2019 in Weekagenda

Wat staat er komende week allemaal op de agenda? Zinweb maakte weer een selectie van vijf interessante evenementen.

Een plek om te wonen – Frits de Lange

Er is veel mogelijk op het gebied van zelfstandig wonen en zorg op leeftijd. De tijd van het bejaardenhuis ligt achter ons. Maar het is niet zo gemakkelijk om iemand een echt ‘thuis’ te bieden. In deze lezing gaat Frits de Lange, hoogleraar ethiek aan de Protestantse Theologische Universiteit Groningen, dieper in op wat wonen en thuis zijn voor ons en met name voor ouderen existentieel betekent.

12 maart / 20 uur / De Hanepraij / Gouda / Meer info? Klik hier

Aartsengel Michaël van Luca Giordano

Het kunstwerk Aartsengel Michaël (ca. 1663) van de Italiaanse barokschilder Luca Giordano, wordt in De Nieuwe Kerk geëxposeerd. De komst is bijzonder omdat er in Nederland geen werken van de virtuoze meester publiekelijk te zien zijn. Aartsengel Michaël verbeeldt het Bijbelverhaal waarin Michaël de duivel en de gevallen engelen verslaat (Openbaring 12:7–9). Speciaal voor deze tentoonstelling is een audioroute met muziek en gesproken woord langs de tientallen engelen die in de kerk te vinden zijn. Ook is er een enorme videowall van tien meter hoog die een selectie toont van hoogtepunten uit Giordano’s enorme oeuvre van 1200 werken. De tentoonstelling is te bezoeken tot en met 7 april.

De Nieuwe Kerk / Amsterdam / Meer info? Klik hier

Filosofie van de levenskunst – Arnold Ziegelaar


Van oudsher is filosofie niet alleen het streven naar theoretische kennis, maar ook naar levenskunst. Filosofie is betrokken op levenservaringen en kan betekenis hebben voor dat leven. Er is een rijke traditie die zich bezint op vragen als: wat is het goede leven? Wat is geluk? Hoe kunnen we ons verhouden tot onze eindigheid? Wat is levenswijsheid? Hoe kunnen we deze beoefenen? Een cursus door Arnold Ziegelaar.

13 maart / 19:00 uur / HOVO Alkmaar / Meer info? Klik hier!

Kan liberaal christendom gereanimeerd worden? – Theo Hobson

cross, kruis, geloof
Bron afbeelding: Diana Vargas via Unsplash

De opmerkelijke Britse theoloog Theo Hobson (1972) bespreekt in zijn Vrijzinnige Lezing de religieuze invloeden die hij onderging, zijn overgang van academische theologie naar journalistiek, zijn moeizame verhouding tot de Kerk van Engeland en zijn recente werk als kunstenaar. Hij zal daarbij geloof, theopolitiek en ritueel toelichten, aspecten die alledrie zijn verbonden met zijn herziening van ‘liberaal christendom’, een traditie die feitelijk ten onderging aan het eind van de twintigste eeuw en een wederopbouw nodig heeft.

15 maart / 20:00 uur / Geertekerk / Utrecht / Meer info? Klik hier! /

De Maria’s: een cultuurhistorische verkenning

Bron: Juan Carlos Leva via Pexels.com

In de Bijbel wemelt het van de Maria’s en in de kerkelijke tradities is er op allerlei manieren met deze Maria’s omgegaan. Zo bestond Maria Magdalena eeuwenlang uit een samenstel van drie Bijbelse vrouwen. Ook Maria de Moeder van Jezus blijkt een samenklontering van verhalen. Een cultuurhistorisch perspectief door filosoof en historicus Job Mulder.

17 maart / 15:00 uur / College Hotel / Amsterdam / Meer weten? Klik hier!

Bron afbeelding boven: Bron: Juan Carlos Leva via Pexels.com