Geestelijke Verzorging afl. 2 – de Patient

Na een inleidende eerste aflevering over wat het vak van geestelijk verzorger inhoudt, staat in aflevering twee de patiënt centraal. De manier waarop een patiënt in aanraking komt met een geestelijk verzorger, verschilt per situatie.

De geïnterviewden leggen uit dat zij in sommige gevallen heel direct naar een patiënt gestuurd worden die om een geestelijk verzorger gevraagd heeft. In andere gevallen doen verpleegkundigen suggesties, ontmoeten de geestelijk verzorgers patiënten wanneer zij een willekeurige afdeling oplopen, of komt in een multidisciplinair overleg naar voren welke patiënten wellicht behoefte hebben aan een gesprek.

De geestelijke verzorgers benadrukken dat ze er voor alle patiënten zijn. ‘Ze zijn hier niet op grond van hun geloof, ras of cultuur maar omdat ze een behandeling ondergaan’, vertelt één van hen. ‘Wat patiënten meemaken is zo ingrijpend, belangstelling daarvoor is heel belangrijk. Niet alleen voor de lichamelijke, maar ook de geestelijke kant. Dat geldt zowel voor gelovige als niet-gelovige mensen.’

Bekijk meer