Zhineng Qigong. Ehm… wat zei u?

29 oktober 2018 in Spiritualiteit

Nauwelijks is onze vriend geland en uitgebreid geknuffeld of hij barst los in enthousiaste verhalen. Onbelemmerd door de jetlag die onlosmakelijk verbonden is met verre vliegreizen, steekt hij onmiddellijk van wal.

Zijn reis naar China, waar hij zich veel van voorstelde en waar hij goed voorbereid naar vertrokken was, heeft alle verwachtingen overtroffen. Geweldige ervaringen in dat immense cultuurgebied met een zeer lange geschiedenis en oeroude beschaving. Maar wat hem voor in de mond ligt wanneer hij zijn geliefden bij terugkeer op de luchthaven in de armen valt, is toch wel de verbazing over het feit dat een heel volk (hij is nog in het stadium van overdrijving) nota bene de dag begint met oefeningen.

Zhineng Qigong

Het is inderdaad gebruikelijk dat veel inwoners van China de nieuwe dag starten met qigong – spreek uit als tsjie ghong – om lijf en geest soepel te houden tot op hoge leeftijd. Er is met deze oefeningen een schat aan ervaring opgedaan en onze vriend is diep onder de indruk geraakt van de helende werking die hiervan uitgaat.

Tot zijn niet geringe verbazing blijkt al langere tijd ook in Nederland steeds meer interesse te bestaan voor deze mooie bewegingsvorm. Mensen met en zonder klachten ervaren de helende uitwerking van Zhineng Qigong, die rust en energie geeft om de dag binnen te gaan. Met name in de huidige tijd waarin de overprikkelde mens nog maar nauwelijks ruimte kan vrijmaken  voor innerlijke rust en met een hoofd vol gedachten gemakkelijk in de stress schiet, blijkt er steeds meer behoefte te zijn aan plekken waar hier aandacht voor is.

Chinese bewegingsvorm

Zhineng, ook wel geschreven als Chin Neng, wordt niet alleen in China doch over de hele wereld beoefend en is geliefd vanwege het krachtige effect op lichamelijke en geestelijke gezondheid. Onze vriend is niet voor niets met enthousiaste verhalen teruggekomen uit het verre Azië. Een intrigerend verhaal waar we wellicht iets meer van willen weten. Hoe slagen mensen erin om tot op hoge leeftijd lijf en geest soepel te houden?

Hellen Rommers helpt in haar praktijk volgens de oude Chinese bewegingsleer mensen met aan stress gerelateerde klachten. Rommers werkte voorheen onder meer met meervoudig gehandicapte kinderen en in de kinderpsychiatrie. De laatste jaren is daar de bovenomschreven wereld van Zhineng Qigong bij gekomen. Op 14 november spreekt zij in het Odd Fellowhuis in Assen.

Nieuwsgierig geworden? Klik hier voor meer informatie over het evenement. 


Foekje Dijk (1955) is theologe, auteur en voorganger bij Vrijzinnig Hattem en Assen.

 

 

 


Bron afbeelding: Pixabay via Pexels

Dit artikel stond eerder in het Kerkblad Assen en is met toestemming van Foekje Dijk op Zinweb gepubliceerd.