Recensie: Compassie voor beginners, Thupten Jinpa

18 maart 2017 in Levenskunst

Op zijn 6e ontmoet hij de Dalai Lama. Twintig jaar later is hij een van zijn belangrijkste vertalers. In Compassie voor beginners roept Thupten Jinpa de lezer op de compassiespier te trainen. Een recensie door Elice Sijbrandij

Waarom compassie belangrijk is

Ondersteund door wetenschappelijke en psychologische inzichten en geïnspireerd door zijn levensverhaal onthult Jinpa een goed bewaard geheim: compassie opent de weg naar geluk.

Het verminderd namelijk stress en bevordert de gezondheid, aldus Jinpa. Toch zijn we er huiverig voor om het te tonen. Want we denken ‘wat als er misbruik van wordt gemaakt?’ Of ‘ik zal als een softie overkomen’. Zeker in de prestatiegerichte maatschappij van tegenwoordig is weinig ruimte voor (zelf)compassie.

De voordelen

‘’Ons vermogen voor empathie, compassie, vriendelijkheid en altruïstisch gedrag is aangeboren en niet zozeer aangeleerd door socialisatie of culturele ontwikkeling. Pas later beginnen we door socialisatie verschil te maken tussen wie onze vriendelijkheid waard is en wie niet’’ (p. 43).

Dit natuurlijke vermogen tot compassie is dus, net als het vermogen voor taal, iets dat wel of niet goed ontwikkeld kan zijn. En daarmee iets dat getraind moet worden om het een actieve kracht in het leven te maken en de voordelen ervan te ervaren. Hoe meer compassie, hoe meer zingeving. Hoe minder stress. Etcetera.

We hebben vrijwel allemaal weleens de kracht van vriendelijkheid of daadwerkelijke compassie meegemaakt. . . . Ook als het maar een glimlach of een vriendelijk hoofdknikje van een collega was wanneer we behoefte hadden aan erkenning; een vriend of vriendin die geduldig luisterde terwijl wij uiting gaven aan iets frustrerends, behulpzame raad op een kritiek moment van een leraar die echt om ons gaf. . . . Wanneer de stralen van vriendelijkheid ons aanraken, voelen we ons ontspannen, erkend en gewaardeerd, kortom we voelen ons bevestigd. Helaas vergeten we maar al te vaak om zelf vriendelijk te zijn of waarderen we vriendelijkheid niet genoeg. (p. 44)

Drie delen

Het boek bestaat uit drie delen. Het eerste deel vertelt wat compassie is, waarom het zo belangrijk is en, vooral, wat een gebrek aan (zelf)compassie je kost. Het tweede deel is een praktische compassie training, ontwikkeld in de VS door de schrijver zelf. ‘’Moeder Theresa en de Dalai Lama zijn zo goed geworden in compassie omdat ze er aan gewerkt hebben. Maar het zaad van compassie is in ons allemaal aanwezig’’ (p. 38). Ondanks dat de training goed uitgelegd wordt vond ik het toch wat onduidelijk. De diverse fases in de training leken soms erg op elkaar, waardoor de opbouw van de training niet helemaal goed naar voren kwam. Het derde deel gaat over verankering van compassie in je dagelijks leven.

Roman of zelfhulpboek?

Doordat Jinpa verhalen deelt uit zijn eigen leven, heeft het boek soms iets weg van een roman. Dat leest heel prettig. Daarnaast is het ook een praktisch boek, waarmee je direct aan de slag kunt. Hij is er in geslaagd om westers en oosters bij elkaar te brengen door vanuit zijn eigen ervaring beide perspectieven te belichten. Hierdoor is het geen ‘ver van je bed show’ en heel toegankelijk. Compassie is dus niet alleen weggelegd voor de Dalai Lama en moeder Theresa gelukkig. Aan de work-out dus!

Compassie voor beginnersCompassie voor beginners boekcover staand
Auteur: Thupten Jinpa
Uitgever: Kosmos Uitgevers, 2015
Nederlandstalig
288 pagina’s
ISBN 9789021559988
Prijs: € 17,99


Meer lezen over compassie?

*Deze recensie bevat (een) gesponsorde link(s). Lees meer hierover in onze disclaimer.