Leesfragment “Word wakker in het Nu”

31 augustus 2017 in Spiritualiteit

“De meest noodzakelijke vraag, die je jezelf op jonge leeftijd afvraagt en rond blijft hangen in je cellen, wat altijd bij je zal blijven totdat je er één mee bent, is: ‘Wie ben ik?’ Er is een diepgaand verlangen om dit te weten en deze vraag galmt dan ook door je wezen heen. Ook als je daar niet direct bewust van bent.” Marco van Delft is auteur van het boek Word wakker in het Nu en organiseert binnenkort een retraite. Dit artikel is een leesfragment uit zijn boek.

“Wanneer je dit niet weet en je bent er in je beleving nog niet mee samengevoegd, is er een sluimerend gemis. Om dit gemis aan te vullen is het interne verlangen erop gericht om voedingsenergie van de buitenwereld naar binnen te trekken. Je jaagt onbewust naar liefde, plezier en goedkeuring, omdat je het bestaan van je identiteit als persoon waarde wilt geven. De watervallen van je innerlijke sensaties wisselen de gehele dag continu van frequentie en zijn niet stabiel.

Wat is er wel ieder moment frequent aanwezig? Het Bewustzijn. Het is het onzichtbare liefdeslicht waar je van gemaakt bent wat ervoor zorgt dat je alle zichtbare manifestaties, zoals je lichaam, kan waarnemen en aanraken.
Wat je ook meemaakt en ervaart, transparant bewustzijn is hetgeen wat er altijd is. Het is net als de open lucht en de hemel waar de wolken, zon, sterren, maan zich in manifesteren. Het komt en het gaat weer, maar de lucht, de hemel, de open ruimte verdwijnt nooit.

Waar zijn alle gedachtes, emoties, gevoelens, sensaties en ervaringen die je in het verleden had nu gebleven? Ze zijn er niet meer. Sommige kan je alleen nog terughalen door je herinneringen. Waar is het Bewustzijn Nu? Overal. Op dit moment is dit leesmoment een ervaring in het bewustzijn. Je bent één met het Ene bewustzijn, maar het laat je kiezen welke uitstapjes je maakt.

Kijk eens naar de zinnen, de woorden die je nu op deze bladzijde leest en kijk daarna eens naar de bladzijde, de achtergrond achter deze woorden. De woorden zijn de creatie die je kan lezen, maar zonder onderliggend fundament, de bladzijde, waar de woorden op geschreven zijn, valt er niets te lezen. De basis is het transparante nietszeggende bewustzijn en de woorden zijn de uitstapjes, de creatie in vorm. Net zoals de gevoelens, sensaties, gedachtes en ervaringen de uitstapjes zijn. Als je alleen de uitstapjes kent en je aandacht is daar volledig op gericht, dan kost het leven je inspanning en is er altijd een wanorde in het innerlijke dialoog, die moet vechten om zijn hoofd boven water te houden.

Breng je aandacht eens naar de tekst op deze bladzijde en verschuif je aandacht dan van de tekst naar de achtergrond. Vervolg dit eens een aantal keren achter elkaar en breng tegelijkertijd je aandacht inwaarts waar je een subtiele opening in je bewustzijn voelt. De vredige rustige bladzijde ondersteunt de creatie. In een ander boek, staat weer een andere creatie beschreven. Het fundamentele transparante bewustzijn blijft stabiel en omhelst de creatie en alle ervaringen.

Kan je nog een andere manier aangeven om het hogere bewustzijn te openen en direct in het Nu te stappen?
Alles wat je om je heen ziet, zijn waarheidssymbolen met dezelfde vredige, stille, liefdevolle kwaliteit van puur bewustzijn. Kijk om je heen en je bent omringd met puur bewustzijn, omdat iedere verschijning fundamenteel aanwezig is. Je ziet de vormen. Een stoel, tafel, appel, lamp, pen, boek, kopje, kast, bloem, boom. Iedere vorm heeft een brandpunt ‘Ik Ben Bewustzijn’, wat gereflecteerd wordt naar het brandpunt
‘Ik Ben Bewustzijn’ van jou en jou is dus het brandpunt ‘Ik Ben Bewustzijn.’

Als je alert naar een object kijkt zonder in je gedachtes te zeggen wat het is, merk je de inwaartse aandacht op, waarbij je vervolgens het pure hogere bewustzijn gevoelsmatig in je wezen open voelt gaan. De objecten doen niets, ze zijn stil, aanwezig, vredig en gelukkig in is-heid, verbonden met zuiver eeuwig Bewustzijn. Het is niets, leeg, overvloedig en oneindig ruimtelijk. Het is de ware kracht van het levendige leven, onder-liggend aan alle creaties. Neem je dit waar, dan herken je wie je werkelijk bent. Je wordt gespiegeld in de puurheid van ‘Ik Ben Bewustzijn.’ Waar voltrekt deze spiegeling zich? In de dimensie van het Nu.

Meer informatie over de retraite “Word wakker in het nu“.