Zeven filmpjes over gelijke rechten, de vrijheid om lief te hebben en te kunnen zijn wie je wilt zijn

4 augustus 2018 in Maatschappij

“Gay rights cannot happen in a courtroom, but in the hearts and minds of the people”, een uitspraak van de prins Manvrenda die als eerste Indiase royalty openlijk uitkwam voor zijn seksuele geaardheid. Zinweb deelt in de prideweek zeven inspirerende korte filmpjes die je laten nadenken over gelijke rechten, de vrijheid om lief te hebben en te kunnen zijn wie je wilt zijn.

Fifty shades of gay. Over hokjesdenken in onze maatschappij.

iO Tillett Wright fotografeerde tweeduizend mensen die zichzelf ergens in het LGBTQ-spectrum zien en vroeg hen: kun je in procenten aangeven hoe homo of hetero je nu eigenlijk bent? De uitkomst was dat er een zeer groot grijs gebied is en volgens iO Tillett heeft dit grote gevolgen. Over hokjesdenken en ongelijkheid in de maatschappij.

Wat ik in mijn leven als man én als vrouw heb geleerd.

Pastoor Paula Stone Williams wist als kind al al dat ze vrouw was. Na haar transitie kwam ze erachter dat het leven als vrouw er anders uitziet dan haar voormalig leven als man. Een bijzonder en mooi gesproken verhaal, dat van te kleine broekzakken tot mansplaining gaat.

De ‘homo-agenda’!

Homo’s die doen bepaalde dingen, die hebben een bepaalde, héle heftige, afwijkende levensstijl! LZ Granderson geeft in deze humoristische lezing aan dat hij gewoon doet wat andere mensen ook doen, zoals koffie drinken, in de file staan en kinderen opvoeden, en dat er niet zoiets bestaat als een ‘gay-agenda’.

Wat zegt de bijbel nou eigenlijk écht over homoseksualiteit?

Volgens sommigen staat duidelijk in de bijbel geschreven dat homoseksualiteit een zonde is. Dominees Kristin Saylor en Jim O’Hanlon geven aan waar het mis gaat bij het interpreteren van teksten en wat de bijbel nu eigenlijk echt zegt over homoseksualiteit.

Over de binaire kant van sekse en gender.

Ga je naar het heren- of damestoilet? Wat voor ondergoed draag je? Ben je een jongen of meisje? Dit zijn vragen waar de IJslandse Ugla Stefanía Kristjönudóttir Jónsdóttir, trans en queer-activitist, wekelijks mee te maken krijgt. Maar moet je nou eigenlijk wel man of vrouw zijn? Wat als je non-binair bent en je je niet thuis voelt in de hokjes man of vrouw? In dit filmpje gaat Ugla in op de tweedimensionale kant op het gebied van sekse en gender in onze maatschappij.

Zo ziet het LGBT-leven er op de wereld uit.

Het koppel Jenni en Lisa hadden als lesbisch stel een relatief gemakkelijk leven in het liberale San Francisco. En vroegen zich af hoe het leven buiten deze relatief open minded ‘bubbel’ eruit zag. Ze besloten samen een wereldreis te maken waarin ze op zoeken gingen naar ‘Supergays’, LGBT-mensen die iets buitengewoons doen voor hun omgeving en de wereld. In hun lezing vertellen ze over hun bevindingen.

Mijn twee mama’s! Over de mythes van adoptie door een lesbisch stel.

Wanneer je aankondigt dat je kinderen krijgt dan is de reactie vaak ‘gefeliciteerd!’ Wanneer je als homo of lesbisch stel aankondigt dat je gaat adopteren, is de reactie vaak heel anders. Lynn en haar partner Emma waren het eerste lesbische stel in Bristol dat een kind adopteerde en dat ging zeker niet zonder slag of stoot. Want ja, wie is dan de papa en mama? En wie gaat eigenlijk de papa-dingen doen? En heeft een kind niet een vaderfiguur nodig?

Bron afbeelding: Martha Branco via Pexels

Het appel van Nietzsche op de verantwoordelijke mens in een hedendaags (feministisch) filosofisch perspectief

20:00 26 March 2019 Koorkerk - Middelburg

Woon je in Zeeland en mag het geloof voor jou...

Lees verder

Smartphone romantiek. Liefde & sex in digitale tijden.

20:00 - 22:00 15 April 2019 De Nieuwe Liefde Amsterdam

Digitale technologie verandert niet alleen onze relaties, maar ook ons...

Lees verder

Zelfbewust samenleven

20:00 - 22:00 8 May 2019 Apostolisch Genootschap Utrecht

Samenleven met anderen zonder jezelf te verliezen, hoe doe je...

Lees verder

Dr. Digital. In therapie met technologie

20:00 - 22:00 20 May 2019 De Nieuwe Liefde Amsterdam

Op welke manier kun je technologie gebruiken voor je eigen...

Lees verder