We Gaan Ze Halen van de Griekse eilanden

30 november 2018 in Maatschappij

Met Kerst rijden de chauffeurs van We Gaan Ze Halen naar Griekenland om te doen wat Nederland en alle andere Europese landen volgens de initiatiefnemers weigeren te doen.

“We kijken als lidstaten weg terwijl kinderen, mannen en vrouwen uitzichtloos vastzitten in modderige kampen met te weinig eten en te weinig wc’s. Kinderen beginnen zichzelf te snijden, krijgen dan een verbandje en doen het de volgende dag weer. Tachtig procent van de mensen komt uit oorlogsgebied. Het is ontzettend schokkend wat we daar zagen en dat vindt plaats in ons eigen Europa”, aldus de initiatiefnemers.

Humaniteit

In 2016 en 2017 konden de chauffeurs van We Gaan Ze Halen zich nog beroepen op de relocatiebeloftes van de Europese lidstaten en boden zich in Den Haag en Brussel aan als ‘Hofchauffeur van het Koninkrijk der Nederlanden’. Ook een weg naar de rechtbank leidde niet tot een verhoogde inspanning van Nederland voor de vluchtelingen die in Griekenland zijn. Naar eigen zeggen hebben ze de rit naar Athene steeds uitgesteld vanwege de chaos die dat tot gevolg kan hebben. “Maar nu de EU met alle humaniteit de vloer lijkt aan te vegen, kunnen we niet langer thuisblijven. Het is toch gek als ik een fijne kribbe uitzoek voor de kerstbaby, terwijl andere jonge vaders en moeders hun baby van vlees en bloed op een nat stuk karton te slapen moeten leggen?”

Stichting We Gaan Ze Halen is mede-initiatiefnemer van de Kijk Niet Weg petitie die inmiddels meer dan 35.000 handtekeningen heeft. Om te laten zien hoe belangrijk deze oproep voor hen is, gaat We Gaan Ze Halen vast rijden. De motie  die Rikko Voorberg, voorzitter van de de stichting, indiende op het partijcongres van de Christenunie werd met royale meerderheid aangenomen. In de Kamer stelde Joël Voordewind hetzelfde al voor aan minister Blok.

“Het is ontzettend schokkend wat we daar zagen en dat vindt plaats in ons eigen Europa”

“Het is te bizar voor woorden hoe daarop wordt gereageerd”, zegt Rikko Voorberg. “Er wordt geschermd met aanzuigende werking die uit zou gaan als we die 1.000 mensen redden. Dan ben je dus overgegaan op een migratiepolitiek waarin je de gore uitzichtloze ellende van mannen, vrouwen en kinderen opstapelt aan je buitengrens als manier om andere vluchtelingen buiten te houden. De bedoeling van de rit is om aan de politiek te laten zien hoe het hoort. Je rijdt erheen en haalt ze op. Zo simpel. Een bilaterale overeenkomst zonder tussenkomt van de eindeloze vergaderingen in Brussel. Een vliegtuig sturen mag ook. En die crowdfunden we graag.”

Het konvooi vertrekt eind december, chauffeurs en sponsoren kunnen zich nog aanmelden. “Als op het plein in Athene blijkt dat het ‘nee’ definitief is, dan hebben we echt alle legale opties geprobeerd”, zegt de organisatie. “Daar kan het niet mee ophouden. Hoe kan een mens gewoon gaan slapen, terwijl het aan deze mensen niet wordt gegund.”

Meer weten? Klik hier!

Bron afbeelding: Mitch Lensink via Unsplash