Verander de wereld, begin bij jezelf. Vijftig jaar na Parijs 1968.

14 mei 2018 in Maatschappij

Wie herinnert zich nog de bevlogen Cohn Bendit? Vele Parijzenaars en ook wij studenten in Amsterdam van toen voelden dat er echt iets moest veranderen na de Parijse studentenopstand in mei 1968. Als het ‘panta rei’ (‘alles stroomt’) het gegeven is van de wereld, kon die vernieuwing niet uitblijven. Verdeling van goederen, onderwijs en macht waren onze slogans. 

Positieve evolutie gaat schoksgewijs en het revolutionaire elan kan verzanden na verloop van tijd. Ook verstarren aangebrachte structuurveranderingen vaak. Reden om alert te blijven als progressieven. Dat ETA in Spanje nu de wapens neerlegt, is prima. Het geeft aan dat de strategie van geweld toch niet alles is, alle dromerijen en IS-fanatisme ten spijt. In de media tref ik een artikel aan met de kop: ‘Kernwapens nu minder gevaarlijk dan het opkomend macho-leiderschap’. Populisme en macho-gedoe van Trump, Erdogan en Putin brengen angst. Het bericht dat er tientallen doden vielen in Nigeria door Boko Haram illustreert dat naast ook Syrie en andere conflicthaarden de islam-wereld in een crisis verkeert.

Emancipatie

Geldt dit ook voor de westerse man, nu er zelfs een brede anti-vrouwenbeweging is ontstaan met tevens een geweldstak? Ook (gefrusteerde?) Nederlanders schijnen aanwezig te zijn op hun internationale bijeenkomsten. Positiever is de spraakmakende ‘Me Too-Beweging’, die zowel machtsmisbruik van vooral mannen ontmaskert als de toenemende weerbaarheid van vrouwen aantoont. Onderzoeken tonen aan, als het gaat om de emancipatie van mannen en vrouwen, dat er sprake is van de ‘wet van de remmende voorsprong’ voor mannen qua emancipatie richting innerlijke kracht en volwassenheid. In de zin dat de vrouw nu de voorheen vaak de dienst uitmakende man voorbijstreeft. Het verbaast me niet.

“De slogan ‘verander de wereld, begin bij jezelf’ was ook achteraf geen onzin”

Ik merkte in mijn eigen vriendenkring, dat bijvoorbeeld na een echtscheiding de vrouw haar netwerk vaak goed voor elkaar heeft en daardoor het beter doet dan de man na een echtscheiding. Van Carl G. Jung weten we dat in de jeugd door een minder geslaagde opvoeding door ouders er bij kinderen ‘schaduwen’ ontstaan, die lang negatief doorwerken in het leven. Iemand zei eens: “Er is niks mis mee, als we allen regelmatig naar een psycholoog gaan, ook gezien die ‘schaduwen’.” Hoe dit ook zij, we constateren burn-outs of depressies in onze stress-samenleving en korte lontjes.

Warme energie

Goed in communicatie of niet, individu en samenleving vormen één geheel. Als we in onszelf geen innerlijke vrede hebben, zijn we niet geloofwaardig in vredeswerk. Ik bepleitte vaker dat we als individu aan ons zelf gaan werken richting innerlijk groei en transitie. Alles heet vandaag energie en bewustzijn. Terecht. Een warme energie of uitstraling van ons heeft een ander effect dan een koude energie, ook naar of bij de ander. Via een energieveld boven ons ontstaat er een weerkaatsing – alles is trilling volgens de nieuwe natuurkunde – , naar onszelf en de mensen om ons heen. Het individu kan dus niet alleen door (politieke) acties maar ook door zijn woorden en gedachteninvloed hebben in de wereld. De slogan ‘verander de wereld, begin bij jezelf’ was ook achteraf geen onzin. Wij kunnen als individu veel meer dan we vaak denken. Onze woorden en gedachten zijn geen peanuts. Hoe liefdevoller ze zijn, des te positiever is het effect, iets wat ook omgekeerd geldt bij negatieve gedachten en woorden. Onze evolutie als samenleving lijkt ook af te hangen van hoe wij (willen) werken aan onze ‘innerlijke reis’.


Hans Feddema is cultureel antropoloog, voorheen universitair docent aan de VU, historicus, columnist, vredesactivist tijdens de Koude Oorlog en medeoprichter van GroenLinks.

 

 

 


Bron afbeelding: Clem Onojeghuo via Unsplash

Eén reactie op “Verander de wereld, begin bij jezelf. Vijftig jaar na Parijs 1968.”

Een reactie geven is niet mogelijk.

De smaak van stilte – Bieke Vandekerckhove

16.30 - 16:00 26 April 2019 - 28 April 2019  St. Michaël - Steyl

Bieke Vandekerckhove (1969-2015) kreeg op 19-jarige leeftijd de diagnose ALS....

Lees verder

Happinez festival 2019

10 May 2019 - 12 May 2019 Taets - Zaandam

Are you ready for The Now Age? Het Happinez Festival...

Lees verder

Dr. Digital. In therapie met technologie

20:00 - 22:00 20 May 2019 De Nieuwe Liefde Amsterdam

Op welke manier kun je technologie gebruiken voor je eigen...

Lees verder

Open Soefi Avond

20:00 - 22:00 22 May 2019 De Woudkapel - Bilthoven

Maak kennis met het soefisme, die zijn inspiratie vindt in...

Lees verder