Jane’s waarschuwing

6 mei 2020 in Maatschappij

In ‘Buitenhof‘ werd primatoloog Jane Goodall geïnterviewd. Ze sprak over de relatie mens/dier in verband met de coronacrisis. Predikant Karl van Klaveren gaat in een korte column in op Jane’s waarschuwing.

Toen Twan Huys vroeg of de mens oorzaak is van dit soort pandemieën en net iets te gemakkelijk in de richting van China wees, wees ze fijntjes op het gevaar van de intensieve veehouderij. Maar Twan vroeg niet door en begon over Jane’s chimpansees. Dat was jammer. Want nergens in de wereld is per vierkante kilometer zoveel bioindustrie als in Nederland. Daarom zocht ik verder op het internet en kwam een goed artikel op De Joop tegen, geschreven door Geert Laugs, directeur van Compassion in World Farming. Een mooie quote die het treffend samenvat:

“Een markt in China waar levende, wilde dieren werden verhandeld ligt aan de oorsprong van de corona-pandemie. Dat lijkt ver van ons bed, maar brengt de grootschalige, industriële veehouderij niet minstens zo grote risico’s met zich mee? De eerste grote pandemie van deze eeuw, de Mexicaanse griep in 2009, vond haar oorsprong in de varkensindustrie en kostte bijna 17.500 mensen het leven. (…) Als de huidige coronacrisis één ding duidelijk maakt is het wel dat we heel anders moeten omgaan met dieren. Alleen het sluiten van de Aziatische ‘wet markets’ is onvoldoende. De werkelijke oplossing is een gezond voedselsysteem dat dieren, de natuur en de aarde respecteert.” 


Karl van Klaveren is predikant in de Adventskerk in Zoetermeer en Houtrustkerk in Den Haag. Hij vervulde diverse vrijwilligersfuncties. Hij is vertaler en maakte ook televisie voor moslims en minderheidsgroepen in Amsterdam. Van Klaveren beschouwt zichzelf als een religieus humanist die de strijd voor menselijke waardigheid nadrukkelijk probeert te voeden vanuit spirituele bronnen. 


Bron afbeelding: Wikipedia / Public domain