Vrede kun je leren

26 oktober 2017 in Levenskunst

De titel is een terechte uitspraak van David van Reybrouck. Behalve doen aan facebook, waarop je best zonder geëtter ervaringen, inzichten en levenskunst met elkaar kunt delen, proberen steeds meer betrokken mensen naast het gewone nieuws het programma De Wereld Draait Door (DWDD) op Nederland1 niet te missen.

Het komt door zowel de uitstraling van Matthijs van Nieuwkerk als de esprit van de gasten, die hij bijeen brengt. Het leven verandert snel en zo’n programma lijkt vaak een leerzame spiegel, waarin we de vernieuwende wereld zien in haar evolutie en backlashes. Een spiegel ook qua nieuwe percepties.

Touwtje in de deur

Het kan indirect zelfs helpen om met wijsheid in te spelen op innovaties en niet slechts veroordelend er de negatieve kanten van in te zien of star bij verouderde overtuigingen te willen blijven. Het elkaar vertrouwen, zoals vroeger buren met spelende kinderen ‘een touwtje in de deur’ hadden hangen, was onder andere de indrukwekkende oproep die de 85-jarige Jan Terlouw vorig jaar via DWDD lanceerde. En nog voor het DWDD-zomerreces werden we verrast door het gastoptreden van de eloquente David van Reybrouck.


Van Reybrouck bij DWDD

Ik ken hem al wat langer. Afrika, bezielde democratie en integratie zijn z’n thema’s. Het ging om zijn boekje ‘Vrede kun je leren’. Wellicht te vertalen als ‘Vergeet niet te werken aan je innerlijke zelf’, nu in onze hectische samenleving het percentage zelfdodingen er niet om liegt. Stiltes inlassen, mediteren, geweldloze communicatie of zowel aan yoga als mindfullness doen, was wat David bepleitte. Hij wilde niet ‘soft’ of ‘spiritueel’ overkomen. “Vroeger gaf ik er wel op af”, zei hij. “Maar ik heb me laten overtuigen, dat het onverantwoord is deze prachtige nieuwe middelen te laten liggen, nu zoveel mensen zich in een zelfafwijzing-crisis bevinden.”

Soft

Iets wat Adriaan van Dis, die het boek ‘In het buitengebied’ schreef, in meerder interviews zijn ‘donkere periode van somberheid en doodsdwang’ noemt. Opmerkelijk dat Adriaan naast het gaan naar de psycholoog ook dat ‘softe’ aanprijst in onder meer een interview in het AD. “Mindfullness klinkt enorm modieus, maar mij helpt het.” Toevoegend: “En dan zeker m’n hoofd leeg maken.” Leerzaam, we zitten inderdaad vaak te veel in onze gedachten. Over Adriaan z’n ernstige dip is veel nagepraat en tevens over David’s optreden voor DWDD en ja, ook op facebook. De boekhandel Kooyker Leiden had meteen vijftien exemplaren van het boek ingekocht. We leven in een boeiende tijd, met tevens grote en kleinere terugslagen.


Dr Hans Feddema is antropoloog, voorheen universitair docent, historicus en publicist.


Leestip: David van Reybrouck schreef ook het boek Een Jihad van Liefde, dat eerder op Zinweb is gerecenseerd. Lees hier de recensie.


Bron afbeelding: Eddie Kopp via Unsplash