Vaardig in geluk – Handboek zenmeditatie

3 mei 2017 in Levenskunst

Stilzitten op een kussen, je ogen dicht en vooral geen gedachtes hebben. ‘Zweverig’. Voor velen is dit het beeld bij meditatie. Maar klopt dat wel? In Vaardig in geluk, handboek voor zenmeditatie krijg je het antwoord. Een recensie door Elice Sijbrandij

Net als je denkt ‘nou maak je mediteren wel heel idyllisch, zo simpel is het niet’ komt de schrijver van het boek Hans Wanningen met een ontnuchterend perspectief. Want ja, de kracht van stilte is groot, maar mediteren betekent trainen. En de illusie dat je na 1 keer mediteren alle voordelen uit de kunst haalt wordt door Wanningen gelukkig al aan het begin van het boek ontkracht. Zonder de glans van meditatie af te halen. Een nuchtere kijk op meditatie.

Echt, 320 pagina’s over mediteren?

Ja. Al dacht ik ook even ‘hoeveel valt er te vertellen over mediteren?’ Mijn kritiek in het begin van het boek was dan ook dat de schrijver veel in herhaling viel. Net even anders geformuleerd. Gaandeweg het boek merkte ik dat dit onbewust juist heel goed werkt. Het beklijft. Daarnaast stond ik versteld van de interessante en veelzijdige informatie over meditatie. Wat een rijk middel. Een realistische kijk, feitelijk onderbouwd en helder toegelicht en toegepast op de dagelijkse praktijk. Dat je je geen illusies maakt en toch dat kussen er bij wilt pakken. Hoe dat precies werkt wordt in het boek ook stapsgewijs uitgelegd.

’Er is geen weg naar geluk. Geluk is de weg’

De eerste helft van het boek geeft een helder en volledig beeld over zenboeddhisme en zenmeditatie. Wat is het? Wat zijn de voordelen ervan? En hoe doe je het (en blijf je het doen?).

In het hart van de Japanse winter heeft een gedreven, jonge zenmonnik een persoonlijk onderhoud met zijn zenmeester… Terwijl de meester van zijn kopje thee geniet, beklaagt de monnik zich erover dat hij, ondanks tien uur mediteren per dag, maar geen vorderingen maakt; nog steeds weet hij niet wat de kern van zen is. De meester vraagt hem wat hij hieraan denkt te doen. Vastberaden zegt de jongeman: ‘Vijftien uur per dag mediteren!’ De meester prijst zijn doorzettingsvermogen en de monnik verlaat de kamer. Een week later hebben ze een soortgelijk gesprek. Gefrustreerd maar vastbesloten besluit de monnik dan maar twintig uur per dag te gaan mediteren. De meester drinkt onverstoorbaar zijn thee en wenst hem alle succes.

Weer een week verstrijkt. Briesend beent de monnik de kamer van de meester in. ‘Ik stop ermee! Ik krijg maar geen vat op dat zen, hoeveel ik ook mediteer!’ roept hij uit. De meester, die net van zijn thee nipt, vraagt hem: ‘Wat zit je dwars?’ De monnik doet daarop zijn beklag over de winterkou die het hem onmogelijk maakt zich goed te concentreren. De meester daarop: ‘Waar is het Boeddhabeeld in je kloostercel van gemaakt, waarvoor je zit als je mediteert?’ ‘Van hout, hoezo?’ reageert zijn verbaasde gesprekspartner. Nog verbaasder is hij als hij de repliek hoort: ‘Waarom gooi je het niet op het vuur?’ En zoals dat gaat in zen anekdotes: de leerling raakte ter plekke verlicht.

‘’Zo aards en praktisch is zen. De boeddha wordt niet aanbeden, wel wordt zijn goede voorbeeld ter harte genomen: doen wat praktisch hier en nu aan de orde is… Overigens had de zenmeester de monnik bij alle drie de ontmoetingen het antwoord op de vraag ‘Wat is zen?’ al gegeven. Hij genoot immers steeds van een lekker kopje warme thee…’’

Met mediteren alleen ben je er niet

Wanningen realiseert zich maar al te goed dat geluk niet komt aanwaaien. Geluk is een mindset. Mediteren helpt om tot een geluksoriënterende mindset te komen, maar met alleen mediteren ben je er nog niet. In het tweede deel van het boek gaat hij daarom uitgebreid in op wat hij noemt ‘de kritische geluksfactoren. Factoren die een antwoord geven op de vraag ‘hoe kunnen we in het leven van alledag geluk in eigen hand nemen?’ Al deze factoren, inclusief mediteren, versterken elkaar. En dat is de voedingsbodem naar eigen regie. Verlichting.

Informatief, inspirerend en vooral heel nuchter en praktisch van aard. Een aanrader.

VaarVaardig-in-geluk_staanddig in geluk
Auteur: Hans Wanningen
Uitgever: Asoka, 2016
Nederlandstalig
320 pagina’s
ISBN 9789056703615
Prijs: € 22,95

 

*Deze recensie bevat (een) gesponsorde link(s). Lees meer hierover in onze disclaimer.