Even op adem komen en geluk vinden

4 mei 2017 in Levenskunst

Wat heb jij nodig om gelukkig te zijn? Of heb jij jouw geluk al gevonden? Geluk houdt iedereen bezig, bewust of onbewust, want uiteindelijk zijn wij allemaal op zoek naar geluk. Soms kan je daarbij een beetje hulp gebruiken. Bijvoorbeeld door te luisteren naar verhalen die leiden tot inzicht en reflectie.

In ons avontuur geluk te vinden zijn twee vragen interessant:

Hoe kunnen we geluk vinden?
Wat verwachten we van geluk?

Om de antwoorden te vinden, kunnen we ons verdiepen in het onderwerp. Dat levert inzichten op en stof tot nadenken. Het volgende verhaaltje geeft een leerzame kijk op de ervaring van geluk.

Er was eens een boer die in een arm plattelandsdorpje woonde. De boer werd als iemand in goeden doen beschouwd, want hij had een paard dat hij gebruikte om mee te ploegen en ook om er allerlei dingen mee te vervoeren. Op een dag ging zijn paard ervandoor. Alle buren vonden dat hij pech had, maar de boer zei alleen maar: “Ach, wat is pech en wat is geluk”.

Een paar dagen later kwam het paard terug en bracht ook nog twee wilde paarden mee. De buren vonden allemaal dat hij geweldig geluk had gehad, maar de boer zei alleen: “Ach, wat is geluk en wat is pech”.

De volgende dag probeerde de zoon van de boer op een van de wilde paarden te rijden. Het paard wierp hem af en de zoon brak een been. De buren boden hun medeleven aan met deze tegenspoed, maar de boer zei opnieuw: “Ach, wat is pech en wat is geluk”.

Een week later kwamen er militairen naar het dorp om jonge mannen te rekruteren voor de verplichte krijgsdienst. De zoon van de boer wilden ze niet hebben vanwege zijn gebroken been. Toen de buren lieten weten dat hij toch wel geluk had gehad, antwoordde de boer: “Ach, wat is geluk en wat is pech”.

Dit verhaal en andere verhalen worden verteld tijdens Adempauze in de bovenzaal van de prachtige remonstrantse kerk Vrijburg in Amsterdam. De bijeenkomst wordt geleid door Annegien Ochtman-de Boer. Zij stelde al meerdere programma’s samen over onderwerpen die ons allemaal raken, zoals vriendschap en loslaten.

Bezinningsoefening

Wanneer je denkt aan een geluksmoment in je eigen leven, kun je teruggaan naar het gevoel dat je bij dit moment hebt ervaren. Sta even stil bij dit moment en ga na wat het voor jou heeft betekend.

Door samen te komen, of dit nu op de yogaschool is, in een meditatieklasje of in een beeldschoon kerkgebouw, onttrek je je even aan alle verplichtingen en het gejaag van alle dag. Hier kan je helemaal tot rust komen en je vindt een adempauze.

Om geluk te kunnen ervaren, helpt het wanneer is voldaan aan enkele basisvoorwaarden. Wie een dak boven z’n hoofd heeft, voldoende te eten en te drinken en zich in een veilige positie met voldoende sociale contacten bevindt, kan het geluk redelijk binnen handbereik hebben. Nederland scoort hoog in de ‘gelukslijstjes’. Toch zien we, wanneer we de deur uitstappen, lang niet altijd een glimlach op de gezichten van mensen die we tegenkomen op de weg of in de trein. Zeurpieten in de rij voor de kassa zijn geen uitzondering. Waar zit het geluk verstopt?

Met korte verhaaltjes, voorbeelden, mijmeringen en ervaringen uit haar eigen leven, geeft Annegien hints en tips mee. “Als er op zo’n avond, waarin zoveel woorden worden gezegd die je lang niet allemaal kan meenemen, maar één zin is die je bijblijft en je ergens bij helpt, dan ben ik gelukkig. Dan heb ik bereikt, wat ik met de avond heb bedoeld.”

Geluk is wanneer datgene wat je denkt, datgene wat je zegt en datgene wat je doet, met elkaar in harmonie zijn. – Gandhi

In nadenken over geluk zijn verschillende richtingen te volgen. Sommige zijn cliché dat je er haast de lachstuipen van krijgt. Toch, als je er wat dieper over nadenkt dan zijn die voor de hand liggende uitspraken een schot in de roos. Juist omdat ze zo voor de hand liggen, loop je er ook weer veel te makkelijk aan voorbij. Hier komen er een aantal: proberen te genieten van alledaagse dingen, jezelf niet vergelijken met anderen, je leven vullen met betekenisvolle en haalbare activiteiten, vriendschappen onderhouden, naar buiten gaan, accepteren dat volmaakt zijn niet bestaat. Ga er maar eens aan staan, aan deze opdrachten. Gelukkig zijn is hard werken.

Wil je ook wat richting krijgen bij het vergroten van je geluk? Of vind je het leuk om nieuwe mensen te ontmoeten of gewoon even te ontsnappen aan de hectiek van alles wat je nog moet doen? Kom dan even op adem tijdens de Adempauze op maandag 22 mei 2017 in Amsterdam-Zuid. Om 20:30 uur begint de ceremonie van zo’n drie kwartier; je kunt daarna verder praten onder het genot van een drankje.

Zie evenement voor meer informatie.

Foto: Zach K Flickr via Compfight cc