Een ongewone reis

8 oktober 2018 in Levenskunst

Als je een schip wilt bouwen, roep dan geen mensen bij elkaar om hout te verzamelen, het werk te verdelen en orders te geven. In plaats daarvan, leer ze verlangen naar de enorme zee.” Foekje Dijk over De Kleine Prins, het beroemde sprookje van Antoine de Saint-Exupéry.

Een citaat om in te lijsten. Dat niet alleen, ook om heel lang over na te denken en te voelen. Vooruit, nog eentje: “Alleen met het hart kun je goed zien, het wezenlijke is voor de ogen onzichtbaar…” De laatste zin zal liefhebbers van het boekje ‘De Kleine Prins’, van de schrijver Antoine de Saint-Exupéry, bekend in de oren klinken. Het eerste citaat is overigens ook van hem, maar dan uit een van zijn andere gepubliceerde werken.

Spirituele weg

De citaten weerspiegelen het innerlijk verlangen van de auteur, die zich vaak ophield aan de marge van de uiterlijk zichtbare wereld, om vooral naar de binnenkant te kijken. Het zijn niet zuiver mystieke teksten, maar het perspectief van de door hem beleefde werkelijkheid kan zeker mystiek genoemd worden. Hij plaatste zich weliswaar buiten ieder kerkelijk of religieus kader, maar de diepe waarden van de cultuur waarin hij opgroeide en leefde, zaten onderhuids aan hem vastgekleefd.

Het verhaal van De Kleine Prins is wereldwijd bekend én geliefd. Het valt te lezen als etappes van een spirituele weg die een mens kan gaan. Zo is er een hoofdstukje over de vos, die de kleine prins, en dus de lezers, meeneemt op een avontuurlijke, ongewone en innerlijke reis.

“De citaten weerspiegelen het innerlijk verlangen van de auteur, die zich vaak ophield aan de marge van de uiterlijk zichtbare wereld, om vooral naar de binnenkant te kijken.

Het wereldberoemde boekje inspireerde Jean-Jacques Suurmond (hij was geestelijk verzorger in een verpleeghuis, columnist van dagblad Trouw) tot het schrijven van ‘Op reis met de Kleine Prins’, hetgeen predikant Helene Westerik op haar beurt inspireerde om een route voor een ongewone reis te plannen. Een reis van niet alleen verbeelding, maar vooral ook een reis door het wonderlijke landschap van verwondering, waardering en verbondenheid met het grote geheel. Woorden en klanken stippelen een verrassende (innerlijke) route uit.

Antoine de Saint-Exupéry verwoordde in De Kleine Prins zijn opvattingen over de natuur, de mens en de menselijke waardigheid. Het boekje was bedoeld voor kinderen , maar tot op de huidige dag wordt het graag door volwassenen die het kind in zichzelf nog niet kwijt zijn geraakt, gelezen. Een ontroerend, modern sprookje, waarin de kleine prins duidelijk maakt: ‘Grote mensen begrijpen nooit iets uit zichzelf en het is vervelend hun alles uit te moeten leggen’.

Op zondag 14 oktober spreekt Helene Westerik over dit bijzondere boek. Klik hier voor meer informatie over dit evenement. 


Foekje Dijk (1955) is theologe, auteur en voorganger bij Vrijzinnig Hattem en Assen.

 

 

 

 


Bron afbeelding: Pawel Furmann via Unsplash