De zeven beste mindfulnessapps

8 april 2020 in Levenskunst

Hoe blijf je zen in moeilijke tijden? Mindfulness kan helpen. En met één van deze zeven apps beoefen je dit gewoon vanuit huis.

Headspace

Headspace is een bekende speler in mindfulnessland. De app biedt onder meer honderden soorten thematische meditaties, grappige, praktische animaties en ontspannende geluiden om beter te slapen. Ook is er een speciaal beginnersprogramma. De eerste twee weken zijn normaal gesproken gratis wanneer je een jaarlijks abonnement afneemt (€58,- op jaarbasis) of een week gratis wanneer je maandelijks betaalt (€13,- per maand), maar in verband met Corona bieden ze diverse meditaties (Wheatering the storm) nu voor iedereen gratis aan.

Download hier voor Apple / en hier voor Android


VGZ Mindfulness coach app

Zorgverzekeraar VGZ heeft een app die door iedereen, dus ook voor niet vgz-leden, gratis te downloaden is. Een voordeel van deze app kan zijn dat hij in tegenstelling tot andere apps in het Nederlands gesproken is. Via het programma worden de mindfulnessoefeningen in vijf weken rustig opgebouwd en je ontvangt een melding wanneer het tijd is voor een oefening. Mocht het niet uitkomen dan kun je het tijdstip zelf aanpassen. Naast het programma dat zo’n 25 oefeningen bevat zijn er zo’n veertig losse oefeningen beschikbaar.

Download voor Apple / of voor Android


Stop, breathe and think

Stop, adem en denk na! Bijzonder aan deze app is dat er wordt gevraagd hoe je je op dat moment, zowel fysiek als mentaal, voelt. Op basis van jouw persoonlijke staat van welbevinden worden er vervolgens diverse mediatie- en ademhalingsoefeningen aangeboden. Je kunt bovendien je progressie volgen en bijhouden. Leuke toevoeging is dat er een kinderprogramma is en dat het programma samenwerkt met het domoticasysteem Alexa. De app is gratis te downloaden, maar er is ook een betaalde variant waar je meer mogelijkheden bij hebt (€54,- per jaar of €9,- per maand).

Download voor Apple / en hier voor Android


Buddhify

Het idee achter Buddhify is dat je geen geschikt moment hoeft te vinden om te mediteren, maar dat je een oefening kunt doen die past bij wat je op dat moment aan het doen bent. De mindfulnessoefeningen die tussen de 5 en 30 minuten duren, hebben namen zoals Walking, Stress&Difficult Emotion, Work Break, Going to sleep en Waking Up. Net zoals bij Stop, Breathe and Think is er hier een speciaal kinderprogramma en kun je je progressie bijhouden. De app kost €5,49. Voor 24 euro per jaar kun je lid worden en krijg je meer mogelijkheden.

Download voor Apple / en voor Android


Simple habit

Heb je geen tijd voor mindfulness? Met Simple Habit kun je al meditatieoefeningen van vijf minuten doen. Interessant is dat er een breed aanbod is van thema’s. Mindfulness na ruzie, een drukke dag, om beter te slapen, beter te leren focussen, om vriendelijker te worden of om dankbaarder in het leven te staan. De app is gratis te downloaden, waarbij je een beperkt aantal meditaties gratis een week lang kunt uitproberen. Voor €11,- per maand of €7,- per maand bij een jaarabonnement word je lid. Vanwege Corona biedt Simple Habbit diverse meditaties tijdelijk gratis aan. Je vindt ze hier.

Downloaden voor Apple / en Android


Ten percent happier

Na een paniekaanval live op tv besloot dat nieuws en tv-presentator Dan Harris dat het roer om moest. De app 10% happier volgde na het gelijknamige boek waarin hij beschreef hoe hij van stress en de negatieve stem in zijn hoofd afkwam door onder meer vaker te mediteren. De app heeft een no nonsense aanpak en richt zich op mindfulnessskeptici. Je kunt de app gratis uitproberen met beperkte mogelijkheden. Een abonnement kost €92,- per jaar. Vanwege Corona zijn er tijdelijk gratis extra oefeningen en podcasts, je vindt ze hier.

Klik hier om voor Apple te downloaden / en hier voor Android


Calm

Ook Calm is een app waarbij je mindfulness- en ontspanningsoefeningen kunt doen. In hun programma vind je onder meer oefeningen om beter te slapen, stress te verminderen, angst te verlagen, verhalen voor het slapen gaan, ademhalingsoefeningen en nog veel meer voor zowel beginners als gevorderden. De sessies beginnen al met drie minuten en duren maximaal 25 minuten. Leuke extra is dat je op hun site gratis dankbaarheidskaartjes, een kalender met quotes en opdrachten en intentieoefeningen kunt downloaden. Je vindt ze hier. Je kunt het gratis uitproberen, een abonnement kost €14,- per maand of jaarlijks €64,-.

Download hier voor Apple / en hier voor Android