Tafel van hoop

17 januari 2019 in Geloof

De Tafel van Hoop is een ritueel rondom eten dat is ontwikkeld door StekJong. Het leven van alledag komt bij een feestelijke maaltijd samen met oude verhalen en rituelen. Sinds januari is het mogelijk om zélf een Tafel van Hoop te organiseren.

In de afgelopen drie jaar werd geëxperimenteerd met Tafels op bijzondere plekken, met bijzondere mensen en met bijzondere rituelen. Zo waren er maaltijden in kerken, buurthuizen en pioniersplekken, maar ook in een conferentiecentrum, de liberale synagoge en in de Scheveningse duinen. 

Eigen Tafel creëren

Op 14 januari ging de nieuwe website de lucht in en in 2019 geven Stek Den Haag en een aantal partners twaalf Tafels weg, om zo eettafels in het land te heroveren als een plek van betekenis, verdieping en echte ontmoeting. Het concept van de Tafel van Hoop kan door iedereen gebruikt worden. Op de site vind je alles wat je nodig hebt om je eigen Tafel van Hoop te creëren. Je kunt kiezen voor een van de kant-en-klare Tafels, of een Tafel organiseren rond een eigen thema, met een doe-het-zelf handleiding.

Projectleider van de Tafel en pionier Jonatan Bartling: “Openhartige ontmoetingen zijn niet vanzelfsprekend, we moeten er ruimte voor maken. Ik zoek naar plekken waar we kunnen delen wat ons ten diepste bezighoudt en zo ontdekken wat ons verbindt. Derk Stegeman zocht bij Stek al langer ruimte om buiten de kerk te experimenteren met verhalen en rituelen, zoals die rond de Eucharistie. Zo ontstond de Tafel van Hoop. “Het is een zoektocht naar wat het betekent om ‘te breken en te delen, in ons eigen leven en in ons samenleven.”

Bron afbeelding: Daria Shevtsova via Pexels