Een avond bezinning, een echte Adempauze

31 oktober 2017 in Geloof

Een adempauze, even rust, los van alle hectiek en het ‘moeten’. Dat is iets waar we allemaal zo nu en dan behoefte aan hebben. We rennen vaak maar door, worden geleefd door onze agenda en staan te weinig stil bij het leven. De Koningskamer in Bussum biedt een keer in de maand een moment van bezinning met het programma Adempauze.

Zinweb ging in gesprek met Annegien Ochtman-de Boer over bezinning. “Het geeft enorme rust om even tot jezelf te komen, uit de hectiek met iets anders, de basis, bezig te zijn. Even niet rennen naar verplichtingen,maar de batterij opladen.”

Bezinning

“Wij vinden dat er voor de doelgroep onder de zestig jaar nieuwe vormen van bezinning nodig zijn, omdat de oude vorm – zondagochtend in de kerk – voor hen niet altijd meer voldoet. De zondagochtend is op een andere manier heilig geworden: we willen lekker in pyjama met ons gezin rustig en vol aandacht ontbijten en van elkaar genieten.”

Er is volgens Ochtman-de Boer echter nog wel behoefte aan een moment van bezinning, alleen niet meer op de zondagochtend. “Wij kozen maandagavond uit als nieuw moment en merken dat men aan het begin van de week meer tijd heeft. Uiteraard zeggen mensen ook weleens af. Ze hebben het druk gehad en zijn toe aan een avondje op de bank. Dat snap ik uiteraard, maar ze kunnen beter komen. Adempauze geeft meer energie dan een avond liggend op de bank zappend langs zinloze tv!”

Ochtman-de Boer noemt het ook wel ‘doordeweekse kerk’. “Maar we lezen niet voor uit de bijbel en hebben het ook niet over het evangelie. We trekken het juist breder om de doelgroep zo groot mogelijk te houden. We gunnen iedereen een moment van bezinning, niet alleen gelovige mensen.”

Martin Luther King

Elke maand wordt er een nieuw maatschappelijk thema behandeld. In november is dat verandering en voor december is er gekozen voor vrede. Een gastspreker of Annegien Ochtman diept dat thema uit aan de hand van verhalen, citaten en muziek. “Het thema wordt vanuit verschillende invalshoeken bekeken. Er kunnen gedichten voorgelezen worden, sprookjes of misschien wel een bekende toespraak van Martin Luther King. Hiermee willen we mensen uit hun hectiek halen voor dat moment. Als er maar iets is die avond wat hen raakt en ze mee naar huis kunnen nemen, dan was het een geslaagde avond.”

De avond wordt aangevuld met mooie muziek door muzikanten uit de regio. “Heel divers, maar allemaal van echt hoog niveau. De laatste keer hadden we een jong meisje met een gitaar; de volgende keer een fluitiste. Maar allemaal zo goed dat je echt even kunt genieten.”


Adempauze is één onderdeel van het programma voor bezinning van De Koningskamer. Tijdens Koningspreken op zondagochtend vertelt een bekende persoonlijkheid zijn eigen verhaal: wat hem/haar raakt, inspireert en beweegt. Hij of zij houdt de preek; de rest van de dienst wordt geleid door een predikant. Bij Koningslezingen vertellen bekende Nederlanders op donderdagavond over hun nieuwe boek, project of over een thema wat belangrijk voor hun is. Zie voor meer informatie De Koningskamer 


Bron afbeelding: freestockpro.com via Pexels.com