Tentoonstelling Hannah Arendt online te zien en beluisteren

19 april 2020 in Filosofie

In het Historische Museum in Berlijn zou een tentoonstelling van start gaan over de filosofe Hannah Arendt. In samenwerking met RBB Kultur is er een versie (in het Duits) gemaakt die online te bekijken en te beluisteren is.

De twintigste eeuw kan gewoonweg niet worden begrepen zonder de visie van de filosofe Hannah Arendt. Dit schreef de auteur Amos Elon. Arendt had namelijk grote invloed op twee concepten die essentieel zijn om de twintigste eeuw te doorgronden, namelijk het totalitarisme en de banaliteit van het kwaad.

De tentoonstelling ‘Hannah Arendt en de twintigste eeuw’ heeft als doel Arendts observaties over de hedendaagse geschiedenis op te sporen en het publiek een leven en werk voor te stellen dat de geschiedenis van de twintigste eeuw weerspiegelt: totalitarisme, antisemitisme, de situatie van vluchtelingen, het Eichmann-proces in Jeruzalem, het politieke systeem en de rassenscheiding in de VS, de studentenbeweging en feminisme. Arendt drukte haar mening over de actualiteit op intellectuele wijze uit, wat vaak tot felle controverse leidde.

Zoals de tentoonstelling laat zien, maakt de vraag naar de kracht van het oordeel vandaag de dag bijzonder urgent tegen de achtergrond van pluralisering, de versnelde verandering in waarden en het groeiende populisme.

Klik hier voor de online tentoonstelling bij RBB Kultur. En hier voor de tentoonstelling op de website van het Historische Museum.