Duurzaam geluk. De bron in jou. 

10 mei 2019 in Filosofie

De Soefi-mysticus Roemi zegt: “Je lest je dorst aan zoveel verschillende fonteinen en telkens als er eentje ophoudt, stopt je genot. Maar pas als de sublieme fontein in jezelf gaat bruisen, raak je echt vervuld. Dan hoef je niet langer te stelen van andere bronnen.”

Wat betekent dat voor ons en nu? Als je in contact kan komen met je diepste innerlijke bron, is het afgelopen met je kleine verslavingen. Je behoeften zullen dan ook minder grandioos zijn, omdat er geen innerlijke leegte meer opgevuld moet worden met meer materiële bezittingen, meer opwinding, meer amusement, meer ontspanning, meer gadgets, meer culinaire hoogstandjes, meer erotische perikelen, meer snufjes, meer krampachtig permanent (online) contact, etc.

Diepste zelf

Als je je verbindt met je diepste Zelf, neemt ook je veerkracht enorm toe. Jezus wijst daarop als hij zegt: “zoek eerst het Koninkrijk van God in jezelf. Maak dat je eerste prioriteit. En wat je verder nodig hebt, kom dan wel naar je toe.”

Om die reden is het niet alleen idealistisch, maar ook zeer realistisch om je binnenwereld schoon te houden, op orde te houden. Een nieuwe, duurzame wereld begint in jou. Niet alleen door je ideeën en ‘normen en waarden’, maar omdat de buitenwereld je binnenwereld weerspiegelt. Zo van binnen, zo van buiten.

Mik op de hemel en je zult de aarde erbij krijgen, mik op de aarde en je krijgt geen van beide – C.S. Lewis

Als we om ons heen kijken, zien we nu nog een wereld waarin veel kan en moet veranderen. Wat de aarde ons te bieden heeft wordt oneerlijk verdeeld. Een kleine groep profiteert van een veel grotere groep mensen. En we gaan onverantwoordelijk om met de schatten van de aarde. We komen op een punt dat wetenschappers zich afvragen of onze schitterende planeet nog te redden is, of wij nog te redden zijn, of dat het al te laat is.

Voetstap

Het blijft goed om je te realiseren dat het lot van de aarde, ons lot, niet (alleen) in de handen ligt van de grote multinationale bedrijven, overheden en politici, maar (ook) in onze eigen handen. Wat kopen we, wat hebben we nodig, hoe regelen we ons vervoer, hoe kleden we ons, wat en waar eten we, wat voor cadeautjes geven we ? Hoe groot is onze eigen voetstap op de aarde?

Maar dit alles is zoveel eenvoudiger te realiseren, wanneer we onze innerlijke rijkdom claimen, wanneer we ons realiseren wie we ten diepste zijn. Dan is het geen verhaal meer over normen en waarden en gedragsaanpassing, maar dan ga je spontaan belangeloos handelen.

Foto: Ashley Batz via Unsplash

Vincent Duindam (1958) is psycholoog, publicist en docent/spreker. 

Sloterdijks Sferen

10:30 - 16:30 19 September 2019 Radboud Universiteit - Nijmegen

Peter Sloterdijk is een van de meest inspirerende en controversiële...

Lees verder

Natuur, cultuur en het verdwijnen van de scheppingsidee. Kant, Weber, Durkheim en Lévi-Strauss

10.30 - 12:15 24 September 2019 Radboud Universiteit - Nijmegen

In deze collegereeks wordt gekeken naar de verhouding tussen natuur...

Lees verder

De rol van de dichter in Heideggers ontologie

25 September 2019 Radboud Universiteit - Nijmegen

Vanaf de jaren dertig van de twintigste eeuw speelt de...

Lees verder

Filosofisch café: Coetzee, een filosofisch leesavontuur – Hans Achterhuis

19:45 25 September 2019 Remonstrantse kerk - Haarlem

De Zuid-Afrikaanse Nobelprijswinnaar J.M. Coetzee is bekend als romanschrijver. Zijn werk...

Lees verder