Zwart. Coming of age.

17 December 2018 in Lezing

De talkshowserie ZWART nodigt schrijvers, denkers, lezers en publicisten uit te praten over begrippen en thema’s als meerstemmigheid, panafrikanisme en cultural appropriation. Wie claimt het zwarte perspectief? Wat zijn de verhalen van jonge Nederlanders met Afrikaanse roots? Kan je kritisch zijn op je afkomst en op welke manier?

Zwarte kinderen in Nederland groeien op met witte verhalen – en leren zich identificeren met witheid. Wie aan coming-of-age literatuur denkt, belandt al gauw bij J.D. Salinger’s Catcher in the Rye. Nederlandse kinderen, dus ook die met Afrikaanse roots, lezen over deze geprivilegieerde witte jongeman uit Californië, die niet volwassen wil worden. Maar waar zijn de Bildungsromans die gaan over de invloed van kolonialisme, identiteit en gelijkheid, de spanning tussen traditie en moderniteit en opwaartse mobiliteit?

Zwarte jongeren

Buiten Nederland is genoeg literatuur te vinden waar vanuit het perspectief van zwarte jongeren verhalen worden verteld, zoals What We Lose van Zinzi Clemmons, The Parking Lot Attendant van Nafkote Tamirat en het semi-autobiografische Nervous Conditions van Tsitsi Dangarembga over Tambu, een ambitieus meisje in de jaren ’60 in postkoloniaal Rhodesië. Maar we bespreken ook de Nederlandstalige coming-of-age boeken De Kleenex Kronieken van Neske Beks en Het Gym van Karin Amatmoekrim.

Gastsprekers zijn Sabrine Ingabire, Tirsa With, Whitney Krens en de moderator van de avond is Sayonara Stutgard.

Meer weten of aanmelden? Klik hier!

Bron afbeelding: De Nieuwe Liefde