Wat is voor jou de zin van het bestaan?

22 september 2018 in Cursus

Tegenwoordig móeten we succesvol en gelukkig zijn. Als je dat niet bent, heb je geen uitzicht op het optimale genot en dan ben je een loser. Alsof succes en geluk maakbaar zijn. Word jij daar ook zo kriegel van? Kun je ongeluk niet beter onderdeel van jouw zinvolle leven maken in plaats van het te ontkennen?

De beroemde Weense psychiater en Auschwitz-overlevende Victor Frankl zegt dat het leven zijn zin krijgt wanneer je op een goede manier om kan gaan met lijden. En hij kan het weten. Hij ervaarde in het concentratiekamp dat alles je afgenomen kan worden, behalve de geestelijke vrijheid om te beslissen met hoe je omgaat met dat wat je overkomt. Iedereen heeft in zijn leven met lijden en ongeluk te maken. Daarmee om te gaan, heeft pas echt zin en geeft je kracht voor de toekomst.

Zin van bestaan

Op  grond van zijn kampervaringen schreef Frankl het boek De zin van het bestaan. Een inleiding tot de logotherapie. ‘Logos’ betekent niet alleen ‘woord’ maar ook ‘betekenis’ en volgens de logotherapie is het streven naar de betekenis/zin van het leven de primaire motivatiekracht waarover de mens beschikt. Het houd hem op de been in moeilijke tijd evengoed als dat het hem inspireert in gelukkige tijden. Hij geeft drie pijlers aan waarop de zin van het bestaan rusten: liefde voor mens, cultuur en natuur, het lijden dat iedereen treft en het hebben van een hoger doel in je leven.

Klik voor meer informatie en aanmelden hier.

Bron afbeelding: Dawid Zawila bron Unsplash

Gerelateerde evenementen


De hemel bestormen (vol)

11 januari 2019 - 13 januari 2019 Fredeshiem - Steenwijk

Van bergen gaat een bijzondere kracht uit: het verlangen naar...

De stilte voor de woorden – Jan Bor

15:00 - 17:00 16 december 2018 The College Hotel - Amsterdam

Ben ik het beeld dat ik van mijzelf meedraag? Ben...

Over God wil ik zwijgen (Meister Eckhart)

20:00 - 22:00 12 december 2018

Dit is een wederkerend evenement

Vrijburg - Amsterdam

Bijna zeven eeuwen na zijn sterfdag geniet Meister Eckhart (ca....

Met hart en ziel ouder worden

11:00 - 16:30 24 november 2018 Paaskerk - Baarn

Wat is de betekenis van de ouder wordende mens? Is er...