Zenmeditatie en compassie

14 December 2018 in Retraite

Als je durft te wennen aan de stilte, blijkt zij een heldere bron, een bron van echtheid en authenticiteit, een bron ook van meevoelen en compassie. Dit weekend bestaat uit een combinatie van zenmeditatie en opdrachten rondom het thema compassie.

Mediteer je al? Ga je wel eens langer stil zitten? We noemen dat een retraite, het betekent je aandacht naar binnen richten. Als je dat doet, komen in het begin allerlei herinneringen, gedachtes en gevoelens voorbij. Tijdens de meditatie laat je die voorbij gaan, je observeert ze. Dat is een aparte manier van doen, want meestal vereenzelvigen wij ons met wat we denken en voelen.

Door het observeren ga je naar een diepere laag. Je ervaart de dagelijkse jas die om je heen zit als een omhulsel is, weliswaar ontstaan en gegroeid, soms interessant soms irritant maar het blijft de buitenste laag. Wat zit er eigenlijk onder?
Hoe dieper je naar binnen gaat, hoe stiller en leger het wordt. In het begin kan dat ontregelend werken. Leegte? Wat is er nu echt? Maar als je geduld hebt en durft te wennen aan de leegte, blijkt zij een heldere bron, een bron van ware energie, een bron van echtheid en authenticiteit, een bron ook van meevoelen en compassie.

Compassie

Compassie betekent letterlijk meevoelen, meevoelen met de ander maar ook meevoelen met jezelf. Kun je de compassie opbrengen om jezelf te accepteren in al je menselijke aspecten, ook die verborgen liggen in de schaduw?
Kun je ook echt meevoelen met de ander, zonder onmiddellijk te willen veranderen, zonder je te laten leiden door oordelen en meningen? Dit weekend laten we ons inspireren door meditatie en door opdrachten rondom het thema compassie.

Het weekend is bedoeld voor mensen die al enige ervaring hebben met meditatie. Neem bij twijfel contact op (paul@destressontknoping.nl).

Meer weten? Klik hier voor meer informatie en aanmelden. 

Bron afbeelding: Pixabay