Wij zijn ons. Een kleine sociologie van grote denkers – Mark van Ostaijen

1 March 2020 in Lezing

Waar komt de populariteit van babyshowers en vrijgezellenfeesten vandaan? Is voetbal een nieuwe religie? Hoe moeten we terrorisme begrijpen? Wat leert Hans Teeuwen ons over onszelf? Waarom is de discussie over Zwarte Piet heilzaam? Waar komt de Boze Witte Nederlander ineens vandaan? En waarom dienen we internet en smartphoneste wantrouwen?

Mark van Ostaijen schreef het boek ‘Wij zijn ons. Een kleine sociologie van grote denkers’ (Uitgeverij Vantilt, 2018) waarin hij de rijkheid van de publieke sociologie beschrijft. Door middel van denkers als Weber, Huizinga en Bourdieu maakt hij alledaagse fenomenen zoals #metoo, religie en Zwarte Piet begrijpelijk en inzichtelijk als sociale fenomenen.Want waarom hebben we steeds meer de neiging alles op het individu te betrekken en wat kan de sociologie ons leren over onszelf?

Vanuit sociologisch perspectief toont hij dat we meer zijn dan ons brein. En dat een samenleving meer is dan een verzameling individuen. Hij zal ingaan op de dominantie van neuropsychologen in het publieke debat en welk gevolg dat heeft voor het denken en begrip over onszelf. Uiteindelijk zal hij met enkele hedendaagse voorbeelden ingaan wat het betekent om samente kunnen leven, of een (geloofs)gemeenschap te vormen, in tijden waarin dat steeds minder vanzelfsprekend lijkt.