Wij zijn de politiek – Daan Roovers

3 March 2020 in Lezing

Politiek is bij uitstek een zaak die je niet aan politici moet overlaten, zegt filosofe Daan Roovers. Op 29 maart 2019 werd zij voor twee jaar benoemd tot Denker des Vaderlands en ter gelegenheid daarvan schreef zij het boek “Wij zijn de politiek”.

Roovers pleit in dit boek voor een nieuw politiek bewustzijn en een beter begrip van vrijheid en verantwoordelijkheid. Want wij zijn heel wat meer dan ons brein: wij zijn de politiek. In het boek komen vragen aan de orde als: Wordt het geen tijd om groot onderhoud te plegen aan het democratische systeem?

We maken gretig gebruik van onze vrijheid van meningsuiting, maar mag je eigenlijk alles zeggen? En laten we ons niet veel te makkelijk uit elkaar spelen door populisten en trollen? De extreme stemmen eisen onze aandacht op ten koste van de redelijke en de gematigde, terwijl die in de meerderheid zijn. Hoe zorgen wij ervoor dat wij tot vrijheid in staat zijn?

Daan Roovers is docent publieksfilosofie aan de Universiteit van Amsterdam, programmamaker bij omroep Human, debatvoorzitter in De Rode Hoed, en trainer bij de Denkacademie. Ze is voormalig hoofdredacteur van Filosofie Magazine. Samen met René Gude schreef zij Kleine geschiedenis van de filosofie. Ze studeerde geneeskunde en filosofie in Nijmegen.

Bron afbeelding: Daan Roovers – HumanCC BY 3.0