Cursus: welk vuur geven we door?

22 April 2017 in Cursus

Wat is meer de moeite waard om aan de volgende generaties over te dragen dan verwondering, nieuwsgierigheid, vertrouwen in de vooruitgang, verantwoordelijkheid, tolerantie, geduld, vrijheid, idealisme, schoonheid en liefde?

In het cultureel testament ‘Erfenis Europa van een babyboomer’ worden legaten toegelicht die volgens de auteur, bijzonder hoogleraar Christiane Berkvens-Stevelinck, in de bagage van toekomstige Europese burgers paraat moeten zijn. Deze legaten bestaan uit literaire en kunstzinnige meesterwerken, toneelstukken, opera’s en films die elke Europeaan zou moeten kennen om zich waarlijk Europeaan te kunnen voelen.

Is het nadelig de mythe van le bon sauvage (Jean-Jacques Rousseau) niet te kennen of niet te weten waarom een ruimteschip Ulysses heet? Mist men iets essentieels als men niet weet hoe Socrates aan zijn einde kwam, wat de Goelag-archipel inhield en waar Baltische componisten hun inspiratie vandaan halen? Op al deze vragen antwoordt de docent volmondig: ja! Wie de eigen cultuur onvoldoende kent, herkent er zichzelf niet in, gaat aan de eigen identiteit twijfelen en geniet niet voor de helft van wat het leven biedt.

Cultuur

Dit cultureel testament is verdeeld in een aantal legaten, begrippen waaronder de te overdragen meesterwerken zijn gerangschikt. Ook komt aan de orde wat met alle zekerheid buiten de Europese erfenis moet worden gehouden: de arrogantie van het Westen, het paternalisme en het snobisme van kunstenaars en kunstliefhebbers.

Mw. prof. dr. Christiane Berkvens-Stevelinck studeerde geschiedenis aan de Université Libre de Bruxelles, Paleogra e en Diplomatiek aan de Scuola Vati- cana di paleogra e e diplomatica te Rome en Theologie aan het Remonstrants Seminarium te Leiden. Sinds 2001 is ze bijzonder hoogleraar Europese cultuur verbonden aan de Faculteit der Letteren van de Radboud Universiteit Nijme-gen (Keizer Karel leerstoel).

Klik hier om aan te melden.

Bron foto: Christian Allard via Unsplash

Gerelateerde evenementen


Lev Tolstoj, profeet en cultuurfilosoof – Sieuwert Haverhoek

10:00 - 11:30 30 July 2019 Bibliotheek IDEA - Zeist

‘Wat Ik Geloof’ was Tolstoj’s tweede boek, na ‘Mijn Biecht’,...