Wat kan Afrikaanse filosofie voor het westen betekenen – Renate Schepen

20 January 2019 in Lezing

Het besef dringt steeds meer door dat we complexe vraagstukken niet alleen vanuit een Westers perspectief kunnen oplossen. Aan de hand van het werk van de Nigeriaanse filosoof Sophie Oluwole en de Zuid-Afrikaanse filosoof Mogobe Ramose toont Renate Schepen welke perspectieven Afrikaanse filosofie kan bieden.

Zo wordt duidelijk dat vanuit complementair denken en vanuit Ubuntu-filosofie de mens onderdeel uitmaakt van een netwerk van relaties.Dit is in de Westerse filosofie meer op de achtergrond geraakt, maar zeker ook aanwezig. We bespreken gezamenlijk de implicaties van dit denken.

Renate Schepen studeerde wijsbegeerte aan de VU in Amsterdam, aan de University of Ghana in Legon en aan de Universidad de La República in Montevideo. Momenteel doet zij promotie-onderzoek op het gebied van interculturele filosofie aan de Universiteit van Wenen. Zij o.a co-auteur van Filosofie van het Verstaan. Een dialoog (2014). In haar werk als filosoof verbindt zij verschillende denkwijzen, mensen en disciplines.

Meer weten of aanmelden? Klik hier. 

Bron afbeelding: Humanistisch Verbond Amsterdam

Gerelateerde evenementen


Filosofisch café: Het welgetemperde gemoed – Jos Kessels

19:45 23 October 2019 Remonstrantse kerk - Haarlem

In Het welgetemperde gemoed geeft Jos Kessels een aanzet tot...