Waarom Freud en Lacan ertoe doen

8 February 2019 in Cursus

Freud is een charlatan, Lacan een sjamaan en de hele psychoanalyse een achterhaalde zaak. Stuk voor stuk weerlegt deze cursus vakkundig deze drie populaire statements. Als je eenmaal de basisintuïties van de psychoanalyse begrijpt, zie je hoe zij vooral voor een zelfkritische menswetenschap staat. Zij biedt de tools voor een benadering van de mens die van zelfkritiek een heus uitgangspunt maakt.

Is een wetenschap van het subjectieve mogelijk? Kunnen we de eigen en andermans psyche echt kennen? Wie ernstig over die vragen nadenkt, vindt onvermijdelijk psychoanalytisch gedachtengoed op zijn pad. Natuurlijk zijn de antwoorden die Freud en Lacan geven voor kritiek vatbaar, maar dat neemt niet weg dat zij scherper dan wie ook de juiste vragen stellen. Het onbewuste waar ze het over hebben, gaat vooral ook over hun eigen onbewuste, over hun eigen (en ons aller) onvermogen toegang te krijgen tot de fundamenten van onze kennis en van onze psyche in het algemeen. Psychoanalyse is vooral zelfkritiek. Zij biedt de tools om ons tegen de oververhitte pretenties van de heersende wetenschapscultuur te wapenen. Vandaag de dag is zoiets meer dan welkom. En misschien is dat wel de verborgen reden waarom de psychoanalyse in het wetenschappelijke landschap zo alom verguisd wordt.

De inzet van de psychoanalyse wordt tijdens deze cursus in alle scherpte aan het licht gebracht. Verrassend hoe Baron van Munchausen daarin een leidraad kan zijn. De cursus legt de meerwaarde van het psychoanalytische denken bloot, niet alleen inzake psychotherapie, maar ook in analyses van cultuur, kunst en politiek.

Cursusdata: vrijdag 8 februari t/m 22 maart, muv 8 maart

Meer weten of aanmelden? Klik hier. 

Bron afbeelding: Gratisography

Gerelateerde evenementen


Moderne levenskunsten – Dick Kleinlugtenbelt

10 October 2019

Dit is een wederkerend evenement

Dick Kleinlugtenbelt publiceerde vorig jaar Moderne Levenskunsten 3 - De...