Troeteltech. Manifest voor kalme technologie

19 March 2019 in Debat

Hoe ontwerp je menselijke technologie die ons helpt in plaats van overprikkelt? En welke vaardigheden moeten wij aanleren om beter in balans te zijn met onze apparaten?

We zijn voortdurend aan ons scherm geplakt. En dus massaal afgeleid. We willen af van ons obsessieve smartphonegebruik maar af en toe digitaal detoxen is geen oplossing. Want je telefoon is ontworpen als gokautomaat. Elk nieuw bericht geeft een dopaminekick. Dat we voor Facebook en Google betalen met onze data wisten we al. Maar ook je aandacht wordt doorverkocht. Elke muisklik genereert advertentie-inkomsten. Zo verdient een handvol technologiebedrijven aan ons collectieve concentratieprobleem.

Smartphoneslaven, verenigt u! Deze avond is een manifest voor de bevrijding van menselijke aandacht. We willen onze wilskracht en focus terug. En Big Tech moet daarbij helpen. Want als apps nu bewust ontworpen worden om ons verslaafd te maken, kan dat ook in samenhang met menselijke waarden. Dat vergt radicale technologische innovatie. Deze avond gaan we op zoek naar kalme technologie die ons niet saboteert maar juist vooruit helpt.

Samen met schrijver en host van de Digitalisme podcast Sidney Vollmer, schrijver/filosoof Miriam Rasch en innovatiestrateeg Martijn Catz bespreken we in deze eerste editie van SCHERMTIJD hoe we technologie én onszelf moeten herontwerpen om een betere relatie met elkaar te krijgen.

SCHERMTIJD presenteert drie avonden over trage evolutie en digitale revolutie. Elke editie inventariseert de denkbeelden die in technologie zijn ingebakken en verkent samen met kunstenaars, wetenschappers, schrijvers, vernieuwers en vooruitdenkers welke houdbaar zijn voor de toekomst.

Meer informatie? Klik hier. 

Afbeelding van Arthur Denys