Too Many People? Ethics and Population in the 21st Century.

18 juni 2018 in Lezing

We moeten het taboe doorbreken rond overbevolking, stelt de Australische ethicus Peter Singer. Dat is de enige manier om honger de wereld uit te helpen en klimaatveranderingen tegen te gaan. Regeringen en non-profit organisaties zouden overbevolking mee moeten nemen als ze bepalen welke acties tegen honger of klimaatverandering ethisch gerechtvaardigd zijn. Kom en leer wat Peter Singers ideeën zijn over het beperken van de bevolkingsgroei.

Beperken van de bevolkingsgroei zou beter zijn voor arme en overbevolkte gebieden. Niet alleen voor inwoners, maar ook voor de biodiversiteit en ook voor het aanpakken van de klimaatverandering.

Maar als witte westerlingen Afrikaanse, Aziatische en Latijns-Amerikaanse landen gaan vertellen hoeveel kinderen er geboren mogen worden dan neigt dit al snel naar racisme en kolonialisme. Toch vindt Peter Singer het belangrijk om het taboe te doorbreken en bevolkinsbeperking bespreekbaar te maken. Dat er een taboe is onder wetenschappers en politici betekent niet dat we ons geen zorgen hoeven te maken over bevolkingsgroei.

The Population Bomb

Het is dit jaar vijftig jaar geleden dat Paul Ehrlich zijn controversiële en invloedrijke boek The Population Bomb schreef. Dit boek zette bevolkingsaantallen op de internationale agenda. Tegelijkertijd zorgden de alarmerende voorspellingen over grote hongersnoden ook deels voor het taboe dat we nu kennen om het over bevolkingsaantallen te hebben.

De wereldwijde bevolkingsgroei is aan het afnemen; toch voorspelt de VN dat er in 2100 in enkele van de armste Afrikaanse landen vijf keer zoveel mensen wonen dan nu. Zou het niet beter zijn als de bevolking van deze landen minder hard zou groeien als de VN nu voorspelt? Kunnen er te veel mensen zijn?

De voertaal is Engels.

Tickets hier. 

Bron afbeelding: Joel Travis Sage via Wikipedia

Gerelateerde evenementen


Zomercafé Apeldoorn Regentessekerk

16.30 - 19.00 19 juli 2018

Dit is een wederkerend evenement

Regentessekerk Apeldoorn

Op de derde donderdag van de maanden juni, juli en...

A Secular Buddhism door Stephen Batchelor

19.30 - 21.15 9 juli 2018 Radboud Universiteit

‘Boeddhisme gaat niet alleen over rituelen en meditatie,’ aldus de...

Mindful met je smartphone?

20:00 4 juli 2018 Tolhuistuin

Hoe intiem ben jij met je smartphone? Deel je alles,...

The Sense of Sustainability door René ten Bos en Vera Blazevic

19:30 - 21:00 4 juli 2018 Radboud Universiteit

Groen, groener, groenst. Er lijkt geen organisatie meer te vinden...