Toekomstdroom voor Syrië. Een avond met media-activist Zaid uit Aleppo.

15 maart 2018 in Lezing

Hardop zeggen wat je vindt, de vrijheid om jezelf te zijn en vooral om niet meer bang te hoeven zijn. ‘Simpele’ dromen van de jonge media activist Zaid die zeven jaar geleden de straat op ging in. Hoe anders is de wereld nu?
Wat is er over van zijn dromen van zeven jaar geleden? Hoe kunnen we er samen voor zorgen dat de dromen van vrijheid en waardigheid levend blijven? Volgens Zomergasten idee nemen Zaid en andere jonge Syriërs je aan de hand van verrassende beelden mee in hun verhalen van verzet en hoop.

Zaid is een media activist en Palestijns vluchteling en geboren in Aleppo, Syrië. Tot 2011 was Zaid student en leefde op het eerste gezicht een typisch studenten bestaan. Maar niets was minder waar, hij leefde onder de verstikkende deken van onvrijheid. De drang, energie en noodzaak voor verandering was enorm. En toen kwam er één filmpje dat alles veranderde. Zaid werd geraakt door het beeld van jonge Syriërs die, tijdens een protest tegen Assad, trots riepen dat zij zich nooit zullen laten kleineren. Hij pakte zijn camera en ging samen met duizenden andere jonge Syriërs de straat op, de Syrische revolutie was ontketend.

Terwijl de daaropvolgende jaren in Syrië zeer moeilijk waren, ging Zaid door. Hij bleef strijden voor vrijheid en democratie en hielp mee met het opzetten van verschillende scholen om zo zijn idealen in praktijk te kunnen brengen. De drang om door te gaan overheerst bij Zaid, vrijheid, waardigheid en gerechtigheid in Syrië is het ultieme doel. Dit lijkt nu een droom maar zijn verhaal is een van de vele soortgelijke Syrische verhalen en geeft ons een kijk op wat echt belangrijk is. Wat kunnen wij doen? Hoe zien anderen dit? Na het verhaal van Zaid gaan we met elkaar in gesprek en proberen we antwoorden te vinden op deze belangrijke vragen.

De voertaal van de avond is Engels.

Toegang: gratis. Wel graag aanmelden via deze link

Bron afbeelding: samer daboul via Pexels

Gerelateerde evenementen


Ubuntu, een Afrikaanse filosofie – Annette Mul

19:45 28 november 2018 Remonstrantse kerk - Haarlem

Ubuntu. Een Zuluwoord, maar een universeel concept. Umntu Ngmuntu Ngbantu...

Drang naar perfectie – Frank Mulder

19:30 - 21:15 5 november 2018 Christus Triumfatorkerk - Den Haag

Steeds meer techniek is erop gericht de mens niet alleen...

Kwetsbaarheid – Christa Anbeek en Rob Compaijen

19.30 - 21.00 25 oktober 2018

We zijn niet van onszelf maar van elkaar, stelt theoloog...

Willen sterven? – Paul van Tongeren

19:45 24 oktober 2018 Remonstrantse kerk - Haarlem

‘Wie anders dan ik zelf zou het recht hebben om...