Toekomstdroom voor Syrië. Een avond met media-activist Zaid uit Aleppo.

15 maart 2018 in Lezing

Hardop zeggen wat je vindt, de vrijheid om jezelf te zijn en vooral om niet meer bang te hoeven zijn. ‘Simpele’ dromen van de jonge media activist Zaid die zeven jaar geleden de straat op ging in. Hoe anders is de wereld nu?
Wat is er over van zijn dromen van zeven jaar geleden? Hoe kunnen we er samen voor zorgen dat de dromen van vrijheid en waardigheid levend blijven? Volgens Zomergasten idee nemen Zaid en andere jonge Syriërs je aan de hand van verrassende beelden mee in hun verhalen van verzet en hoop.

Zaid is een media activist en Palestijns vluchteling en geboren in Aleppo, Syrië. Tot 2011 was Zaid student en leefde op het eerste gezicht een typisch studenten bestaan. Maar niets was minder waar, hij leefde onder de verstikkende deken van onvrijheid. De drang, energie en noodzaak voor verandering was enorm. En toen kwam er één filmpje dat alles veranderde. Zaid werd geraakt door het beeld van jonge Syriërs die, tijdens een protest tegen Assad, trots riepen dat zij zich nooit zullen laten kleineren. Hij pakte zijn camera en ging samen met duizenden andere jonge Syriërs de straat op, de Syrische revolutie was ontketend.

Terwijl de daaropvolgende jaren in Syrië zeer moeilijk waren, ging Zaid door. Hij bleef strijden voor vrijheid en democratie en hielp mee met het opzetten van verschillende scholen om zo zijn idealen in praktijk te kunnen brengen. De drang om door te gaan overheerst bij Zaid, vrijheid, waardigheid en gerechtigheid in Syrië is het ultieme doel. Dit lijkt nu een droom maar zijn verhaal is een van de vele soortgelijke Syrische verhalen en geeft ons een kijk op wat echt belangrijk is. Wat kunnen wij doen? Hoe zien anderen dit? Na het verhaal van Zaid gaan we met elkaar in gesprek en proberen we antwoorden te vinden op deze belangrijke vragen.

De voertaal van de avond is Engels.

Toegang: gratis. Wel graag aanmelden via deze link

Bron afbeelding: samer daboul via Pexels

Gerelateerde evenementen


Het appel van Nietzsche op de verantwoordelijke mens in een hedendaags (feministisch) filosofisch perspectief

20:00 26 maart 2019 Koorkerk - Middelburg

Woon je in Zeeland en mag het geloof voor jou...

De kruistochten. De heftigste botsing tussen christendom en islam.

13.30 - 15.15 6 februari 2019 Radboud Universiteit - Nijmegen

Voor moderne mensen zijn de kruistochten bijna onbegrijpelijk. Hoe kon...

Wij zijn onze geest. Over de plaats van de geest in wetenschap, internet, kunst en het leven.

13.30 - 15.15 1 februari 2019 Radboud Universiteit - Nijmegen

Ons leven is subjectief, maar in de wetenschap en op...

Krijg grip op je digitale leefomgeving

19:30 30 januari 2019 Splendor - Amsterdam

In vier lessen krijg je inzicht in de technische werking...