The Lost Art of Scripture – Karen Armstrong

2 July 2019 in Lezing

Gevaarlijk? Achterhaald? Onderdrukkend? Dit is hoe we tegenwoordig vaak denken over religieuze teksten. Maar op 2 juli wijst de beroemde historica Karen Armstrong ons op de oorspronkelijke betekenis van de teksten. Kom erachter welke levenswijsheid te vinden is in heilige geschriften als de Bijbel, Koran en Thora.

De uitleg van heilige geschriften schiet tegenwoordig namelijk flink tekort, volgens Karen Armstrong. En dit is niet zonder gevolg. Arrogantie, intolerantie en ook geweld worden gerechtvaardigd door naar deze teksten te wijzen. De Bijbel wordt gebruikt om homoseksualiteit en anticonceptie te veroordelen, de Koran dient om oorlog en terrorisme te rechtvaardigen en met behulp van de Thora wordt beslag gelegd op leefgebieden. Maar dit staat ver af van hoe de teksten ooit bedoeld waren.

In onze seculiere samenleving wordt er dan ook vaak met minachting naar de eeuwenoude geschriften gekeken. Als ze al niet als een bron van haat worden beschouwd, worden ze als irrelevant bestempeld. Karen Armstrong laat zien hoe zonde dit is. Ze pleit voor een terugkeer naar de oorspronkelijke betekenis en kracht van de geschriften. Ze laat zien hoe ze dienden als een bron van compassie en saamhorigheid en als een middel om ons puur materiële bestaan te ontstijgen.

Tijdens dit evenement kom je erachter waarom het, ook als je niet religieus bent, de moeite waard is om je te verdiepen in religieuze teksten.

Nadat ze als jonge vrouw zeven jaar in het klooster had gezeten, nam Karen Armstrong afscheid van haar geloof. In de jaren daarna groeide zij uit tot een van de meest vooraanstaande schrijvers op het gebied van religie en cultuurgeschiedenis. Ze heeft twintig boeken geschreven en haar werk is in veertig talen vertaald. Haar bekendste boeken zijn Een geschiedenis van God (1995), Islam (2001), De kwestie God (2009) en Compassie (2017). In 2008 won Karen Armstrong de TED-prijs. Ze kreeg een miljoen dollar om Charter for Compassion op te zetten, een handvest en een beweging om compassie op de kaart te zetten. De titel van haar nieuwste boek is De verloren kunst van de heilige geschriften (2019; De Bezige Bij).

Tickets via deze link.