Tentoonstelling: Luther, icoon van 500 jaar reformatie

22 september 2017 in Tentoonstelling

Hervormer, populist, revolutionair, rebel, gewiekste marketingman, fundamentalist, vervloekt of heilig? Wie was Luther en wat maakte hem tot invloedrijk icoon?

Op 31 oktober 2017 is het precies 500 jaar geleden dat Maarten Luther zijn 95 stellingen aan de kerkdeur in Wittenberg spijkerde, waarmee hij de grootste revolutie in de Europese kerkgeschiedenis ontketende. Museum Catharijneconvent sluit bij deze memorabele gebeurtenis aan van 22 september tot en met 28 januari met de tentoonstelling ‘Luther, icoon van 500 jaar reformatie’.

Luther

Hoe lukte het Luther om van onbekende monnik uit te groeien tot icoon van de Reformatie? Welke vernieuwende propagandamiddelen wist hij 500 jaar geleden in te zetten voor de campagne die hij voerde? Hoe wist hij zóveel mensen te bereiken en overtuigen van zijn ideeën? Op welke wijze ontketende Luther de grootste revolutie in de Europese kerkgeschiedenis? En wat zijn de raakvlakken met de huidige tijd?

In woord, beeld, muziek en spot ontdekt de bezoeker waarin de kracht schuilt van de invloedrijke, reformatorische rebel. Vele objecten, zoals pamfletten, schilderijen, zilver, spotprenten, maar ook herkenbare, uitdagende dilemma’s, muziek en theater laten een nieuw licht schijnen op het enerverende verhaal van Luther en de Reformatie.

Kunstwerken van onder anderen Lucas Cranach en Albrecht Dürer, afkomstig uit de eigen collectie en van onder meer het Rijksmuseum Amsterdam, Museum Boijmans Van Beuningen, de National Gallery in Praag en het Statens Museum for Kunst in Kopenhagen, tonen de vernieuwende manier waarop Luther zijn boodschap aan de mensen verkondigde.

Gerelateerde evenementen


Te gast in de moskee in Zoetermeer

20:00 25 april 2018 Adventskerk Zoetermeer

De tijd dat Nederland bestond uit liberalen, socialisten, katholieken, gereformeerden...

Bidden als levenskunst 

15:00 21 april 2018 Houtrustkerk Den Haag

Valt er nog wat te bidden? Hoe dan? Met of...

Eat and Meet: geloof en beeldende kunst

18:00 - 21:00 22 januari 2018

Dit is een wederkerend evenement

Cuyperspastorie

In de serie gesprekskringen Eat & Meet vier bijeenkomsten waarin...

2e Vrijzinnige Lezing met Frits de Lange

20:00 16 maart 2018 Geertekerk Utrecht

‘We plegen verraad als we van Jezus religie willen maken.’...