Spiritualiteit van de vrijmetselarij

27 januari 2019 in Lezing

De vrijmetselarij heeft, als levensbeschouwelijke stroming, een geheel eigen vorm van spiritualiteit. Die is vooral gestoeld op de twee belangrijkste bronnen van symboliek, het licht en de bouwsymboliek. Maar er is meer.

Vrijmetselarij is een zoektocht naar individuele zingeving. De spiritualiteit van de vrijmetselarij is een spiritualiteit van verbinding, verbinding met je eigen zelf maar zeker ook verbinding met de ander. De spiritualiteit van de vrijmetselarij is daarom vooral een spiritualiteit van het handelen: vrijmetselaren proberen een beter mens te worden. Dat vraagt om inzet en aandacht.

Karel Musch (Bergen, 1947) was na politiekbestuurlijke functies (statenlid, wethouder) adviseur in de gezondheidszorg. Van 2002 tot 2014 heeft hij samen met zijn vrouw een seizoensherberg voor pelgrims geleid in de Franse Bourgogne. Hij was lange tijd moderator/coach voor leiderschapsleergangen. Karel is publicist en publiceerde eerder de studie ‘En nu het mooie van de islam…”. Hij publiceert met grote regelmaat in tijdschriften van de vrijmetselarij maar ook in andere media, een enkele keer in het Engels. Zijn nieuwste boek heet: “De verborgen spiritualiteit van de vrijmetselarij” en wordt uitgegeven door Aspekt.

Bron afbeelding: Greg Rakozy via Unsplash

Gerelateerde evenementen


Open Soefi Avond

20:00 - 22:00 23 januari 2019

Dit is een wederkerend evenement

De Woudkapel - Bilthoven

Maak kennis met het soefisme, die zijn inspiratie vindt in...

Gnostiek Jung in het heden

20:00 - 22:00 7 februari 2019

In de eerste jaren van onze jaartelling onderkende men vele...

Onderwijs en spirituele vorming

13:00 - 17:00 1 februari 2019 Universiteit Leiden

In tijden van economisering kan de taak van het onderwijs...

Mindfulness, uitleg en oefening

20:00 31 januari 2019 Julianakerk - Heerde

Kom ook naar deze workshop over mindfulness in Heerde.