Spiritualiteit van de vrijmetselarij

27 January 2019 in Lezing

De vrijmetselarij heeft, als levensbeschouwelijke stroming, een geheel eigen vorm van spiritualiteit. Die is vooral gestoeld op de twee belangrijkste bronnen van symboliek, het licht en de bouwsymboliek. Maar er is meer.

Vrijmetselarij is een zoektocht naar individuele zingeving. De spiritualiteit van de vrijmetselarij is een spiritualiteit van verbinding, verbinding met je eigen zelf maar zeker ook verbinding met de ander. De spiritualiteit van de vrijmetselarij is daarom vooral een spiritualiteit van het handelen: vrijmetselaren proberen een beter mens te worden. Dat vraagt om inzet en aandacht.

Karel Musch (Bergen, 1947) was na politiekbestuurlijke functies (statenlid, wethouder) adviseur in de gezondheidszorg. Van 2002 tot 2014 heeft hij samen met zijn vrouw een seizoensherberg voor pelgrims geleid in de Franse Bourgogne. Hij was lange tijd moderator/coach voor leiderschapsleergangen. Karel is publicist en publiceerde eerder de studie ‘En nu het mooie van de islam…”. Hij publiceert met grote regelmaat in tijdschriften van de vrijmetselarij maar ook in andere media, een enkele keer in het Engels. Zijn nieuwste boek heet: “De verborgen spiritualiteit van de vrijmetselarij” en wordt uitgegeven door Aspekt.

Bron afbeelding: Greg Rakozy via Unsplash

Gerelateerde evenementen


Spirituality in Mental Health 

10.30 - 17.45 12 October 2019

Symposium over het belang van spiritualiteit voor een geestelijk gezond...