Spiritualiteit in sociale actie

19 September 2018 in College

Spiritualiteit is in de christelijke traditie nooit enkel en alleen een aanduiding voor een contemplatief leven in afzondering en rust. Het is veel meer dan een ‘weg naar binnen’, naar een innerlijke relatie met het goddelijke.

Spiritualiteit is ook, en misschien wel vooral ook, een beweging ‘naar buiten’. Spiritualiteit is innig verbonden met een kritische en actieve houding die zich manifesteert in sociale relaties, gemeenschappen en instituties. Spirituele inzichten en ervaringen hebben altijd gevolgen voor de vraag hoe oude instituties kunnen worden hervormd of nieuwe kunnen worden ingericht.

Kritische houding

Zo ontstaan vanuit een kritische houding ten opzichte van bestaande maatschappelijke verhoudingen telkens weer nieuwe aanzetten, nieuwe gemeenschapsvormen en nieuwe sociale patronen. In deze TBI-collegereeks wordt aan de hand van een aantal concrete portretten en gestalten uit verleden en heden deze sociale spiritualiteit uitgediept. Van de revolutionaire theoloog Schleiermacher tot de priester-arbeiders, en van de missionaris Placide Tempels tot de duurzame wereld van de circulaire economie: telkens gaat het om de vraag hoe spiritualiteit relaties met medemensen kan vormgeven.

De collegereeks die verzorgd wordt door Herman Westerink en Toine van den Hoogen bestaat uit zes colleges. Na een eerste college dat het algemene kader schetst, gaan zij in de volgende colleges in op specifieke voorbeelden. Cursusdata zijn: 19, 26 september, 10 oktober, 7, 21 november, 12 december 2018 van 13.15 – 15.15 uur (aansluitende TBI-Lectures zijn van 15.30 – 17.00 uur).

Klik hier voor meer informatie en aanmelden.

Bron afbeelding: Joshua Earle via Unsplash

Gerelateerde evenementen


‘Monastieke waarden in leven en werk’

10:00 - 12.30 6 September 2019

Dit is een wederkerend evenement

Cursus monastieke waarden in leven en werk, speciaal voor mensen...

Lichtkringkuier zomer, bezinningswandeling

10:00 - 13:30 20 July 2019 De Lichtkring - Almelo

Op 20 juli is er een Lichtkringkuier: een meditatieve wandeling,...

Meditiatief mandala tekenen

20:00 - 22:00 20 June 2019 De Lichtkring - Almelo

Tekenen is een manier om tot rust te komen. Het...