PThU-Zomerconferentie: Vrijheid & Gebondenheid

28 augustus 2017 in Lezing

PThU-Zomerconferentie met excursie naar aanleiding van 500 jaar Reformatie. Dagvoorzitters: prof.dr. H.-M. Kirn, prof.dr. A. Merz

De paradoxale relatie tussen “vrijheid” en “gebondenheid”, die M. Luther in zijn klassieke verhandeling over christelijke vrijheid van 1520 aankaartte, is een bijbels kernprobleem over metaforisch taalgebruik met grote praktische relevantie. Er is op hele verschillende manieren over gesproken in de geschiedenis van het jodendom en het christendom. Onze conferentie met lezingen en debatten wil de complexe relatie tussen “vrijheid” en “gebondenheid” in historische context belichten en reflecteren op doorlopende uitdagingen.

Twee lezingen zullen worden gewijd aan het bijbelse en rabbijnse gebruik van de metaforen van “vrijheid” en “gebondenheid” en zijn ambivalenties (Merz, Stoutjesdijk). Drie lezingen behandelen specifiek Vroegmoderne Protestantse contexten, beginnend met M. Luther’s verhandeling over christelijke vrijheid van 1520 en de implicaties ervan voor de relatie tussen christenen en joden (Kirn), gevolgd door een analyse van het onderwerp in de Vroegmoderne Lutherse politieke ethiek van prinselijk bestuur (König) en afgesloten door bespiegelingen op de debatten binnen radicale protestanten over “Protestantse vrijheid” en verplichte beloftes in de 19e eeuw (Weir). Tenslotte wordt een relevante hedendaagse kwestie in de Nederlandse debatten behandeld: Het zoeken van jonge Nederlandse moslimvrouwen naar religieuze identiteit en vrijheid. M. Luther zal fungeren als een inspirerende gesprekspartner (Werkman).

Meer informatie en aanmelden

 

(bron afbeelding: PThU)