Preek van de leek – Femke Halsema

10 November 2019 in Lezing

Niemand minder dan burgmeester Femke Halsema bestijgt dit jaar als eerste de kansel van de Doopsgezinde Kerk aan het Singel voor de nieuwe serie van de Preek van de Leek.

De GroenLinkse politica, die zelf niet gelovig is, staat daarmee in een mooie traditie: ook voorganger Eberhard van der Laan en (waarnemend burgemeester) Lodewijk Asscher gingen haar voor. Daarnaast zullen ook ondernemer, eigenaar van het Westergasterrein en A’DAM-toren Duncan Stutterheim en topkok Joris Bijdendijk van restaurant Rijks (één Michelinster) een kerkdienst als leek gaan leiden.

Voor de Preek van de Leek worden bij voorkeur Amsterdammers gevraagd die in de samenleving van zich hebben laten horen: van theater tot politiek, van dichtkunst tot muziek. Of ze nou gelovig zijn of niet, gepreekt hebben ze nog nooit. Vanaf de kansel leiden ze een eredienst met alle liturgische handelingen die daarbij horen, van votum en groet, het zingen van liederen, verkondiging, gebed tot de zegen. Met de inbreng van hun persoonlijke ervaringen en het kiezen van een Bijbeltekst kunnen ze een stempel drukken op de dienst, maar het samen vieren in de protestantse traditie blijft centraal staan.

Preek van de Leek is een initiatief van Doopsgezind Amsterdam en de Protestantse Kerk Amsterdam. Voor de samenstelling en voorbereiding van de nieuwe editie tekenden de Amsterdamse predikanten Henk Leegte, Johan Visser en stadspredikant Tim Vreugdenhil.

Bron afbeelding: Harold Pereira – Wikiportret, CC BY 3.0