Plezier en pijn van het Grootouder-zijn – Guido de Wijs

26 March 2020 in Lezing

Guido de Wijs zal samen met Frits van Kempen stilstaan bij wat het betekent om grootouders te zijn. Uiteenlopende situaties op het vlak van communicatie tussen de generaties passeren de revue.

Hieronder stelt Guido zichzelf voor met al een impressie waarover we samen in gesprek komen. Spreekt het je aan? Uiteraard doe je mee in de uitwisseling van ervaringen en gevoelens.

Guido de Wijs (72) is geboren en getogen in Tilburg, woont een halve eeuw in Amersfoort en was televisiepresentator, cabaretier en columnist. Hij is een Bekende Amersfoorter.

Roze wolken en slapeloze nachten.
Als je vraagt hoe het met me gaat, vertel ik meteen dat ik grootvader ben en eigenlijk weer part-time werk. Ik draai namelijk elke week fanatiek opaoppasdagen. Ik heb drie kleinkinderen: Isolde (5) zit al op school en komt vrijdagmiddag, de tweeling Machteld en Thorsten (3) komt de hele dinsdag.

Dat oppassen hoef ik gelukkig niet in mijn eentje te doen: mijn vrouw Joke en ik zorgen samen voor onze kleinkinderen. Er worden ‘lekkere bordjes’ gemaakt, er wordt voorgelezen uit de ‘De Gruffalo’, geplast en gepoept, over ‘piemel’ en ‘vagina’ gesproken, getrampoliend en geglijbaand, gedanst en gemusiceerd (“Jongens, kan het íetsje zachter!”), door de stad gefietst en naar het carillon van de Onze Lieve Vrouwetoren geluisterd.

Op 5 januari 2015 werd ik grootvader. Daardoor veranderde ook de verhouding met mijn zoon Jasper. Mijn zoon was nu vader. Hij praatte serieus over rompertjes, babyfoons en toetenpoetsers. Over roze wolken en slapeloze nachten. Mijn zoon droeg zijn kind in zijn armen en daar stond ik dan naast. Ontroerd, trots en vol verbazing. Ooit droeg ik hem als baby door de kamer en kijk nu eens: die baby was een toegewijde vader geworden.

Oppassen is een verantwoordelijke én een feestelijke taak. Ook een vermoeiende taak: na elke oppasdag liggen mijn vrouw en ik als twee natte kranten over de bank. Met een glimlach op het gelaat, dát wel. Ik maak opaoppasdagboekjes met foto’s, anekdotes en bijzondere uitspraken. Wat wordt de toekomst van onze kleinkinderen? Heeft het zin om je daar als grootouders al zorgen over te maken? Hoe gaat het eigenlijk met de oppasgrootouders van Nederland? Waar komt hun liefde, gedrevenheid en plichtsbesef vandaan?

Bron afbeelding: Henk van Tilburg via Wikipedia / CC BY-SA 4.0