Bijeenkomst: pleidooi voor zachtmoedig kosmopolitisme

11 February 2018 in Gesprek

‘Er is maar een land: de aarde, er is maar een volk: de mensheid, er is maar een geloof: de liefde’. Marja Vuijsje nodigt uit om dit credo opnieuw te omarmen.

Dat het concept van humanistisch wereldburgerschap slechts zou zijn weggelegd voor een culturele elite die zich onbedreigd weet door de komst van migranten, stelt Marja Vuijsje dat deze kijk op de wereld juist ook voor de zogenaamd ‘gewone mensen’ van belang is. Vuijsje houdt een ‘Pleidooi voor een zachtmoedig kosmopolitisme’. Haar verhaal zal zij larderen met voorbeelden uit haar eigen (schrijvers) leven.

Marja Vuijsje (1955) is schrijver. Haar biografie van Joke Smit werd genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs, de Erik Hazelhoff Biografieprijs en stond op de tiplijst van de AKO Literatuurprijs. Haar boek Ons kamp, een min of meer joodse geschiedenis stond op de longlist Libris Geschiedenis Prijs en werd genomineerd voor de Gouden Boekenuil. Haar laatste boek, Het rijbewijs van Nematollah. Een migratiegeschiedenis, werd genomineerd voor de E. du Perronprijs.

De bijeenkomst is vrij toegankelijk. Na afloop is er koffie en thee.

Foto: James Farmer @Freeimages.com