Pelgrimspad in Noorwegen

28 February 2019 in Lezing

Pelgrimspaden zijn de laatste jaren ongekend populair. Tienduizenden mensen lopen, om uiteen lopende redenen, naar Santiago. Maar ook Noorwegen kende al ver voor de reformatie zijn Pelgrimspaden. Een aantal daarvan liepen naar Trondheim, waar het graf van de heilige Olav zich bevond in de Nidaros kathedraal. Lopen was in die tijd een manier om ergens te komen.

In 1997 werd het zo genoemde Olavspad van Oslo naar Trondheim opnieuw gemarkeerd. Marian Dikken liep samen met een vriendin de afgelopen zomer het laatste gedeelte van dit prachtige pad, en wel van Dovre naar Trondheim. Op 28 februari vertelt ze over die tocht van ruim 250 kilometer.

Pelgrimstocht

Naast het verhaal en de foto’s van de wandeling langs dit pad, komt ook de geschiedenis van pelgrimspaden aan de orde. Het waren niet alleen godsdienstige redenen waarom mensen een pelgrimage maakten, ook andere omstandigheden maakte dat men op pad ging.

Bij een pelgrimspad hoort een doel, maar zoals vaak wordt gezegd, ook de weg is het doel. Je ene voet voor de andere zetten is een van de belangrijkste dingen die we doen. Hoe heeft Marian dit ervaren?

Let op, locatie is De Open Hof, Sleutelbloemstraat 1, Assen.

Meer weten? Klik hier. 

Bron afbeelding: Leah Kelley Via Pexels