Oprecht of authentiek. Wat is het verschil?

13 February 2018 in Filosofisch café

Je hoort nogal eens zeggen “Ik meen het écht hoor!” of “Ik ben oprecht!”. Michel de Montaigne voegt met genre van het “essay” een iets toe aan wat in de werkelijkheid gebeurt. Heine Siebrand spreekt hierover tijdens het high tea filosofisch café in de Utrechtse Geertekerk.

Van de Franse filosoof Michel de Montaigne heeft men altijd, en naar nu blijkt onterecht, beweerd dat hij met zijn rug naar de samenleving stond. Teruggetrokken op zijn kasteel in woelige tijden schreef hij zijn essays – een destijds nieuw genre in de filosofie – zo ging het verhaal. Was het misschien omdat men dat authentieker vond zo afgescheiden van de keiharde werkelijkheid van die dagen, terwijl hij juist intensief bij alles betrokken was?

Montaigne overleefde niet alleen acht burgeroorlogen en was burgemeester van Bordeaux, maar hij speelde ook een cruciale rol bij moeizame vredesbesprekingen. Zelf was hij wel van mening dat voor een goed essay een zekere afstand nodig is van de werkelijkheid. Hij wilde met naam en toenaam dat wat hij schreef een actuele rol speelde in het openbare leven. Door het nieuwe genre van het “essay” ontvouwt hij door die innovatieve vorm betekenis die aan wat er in de werkelijkheid gebeurt iets toevoegt.

Aangezien het format van dit filosofisch café vereist dat je geheel onvoorbereid aanschuift, en verrast wilt worden door het thema, hebben de deelnemers mij gevraagd hier niet teveel van te voren te verklappen. We gaan samen in gesprek o.a. aan de hand van deze intrigerende uitspraak (de rest verklap ik hier dus nog niet):
“Niemand deelt zijn geld uit aan anderen. Iedereen deelt zijn tijd en zijn leven uit”.

 

HIGH TEA FILOSOSOFISC CAFÉ – GEERTEKERK DINSDAG 13 FEBRUARI 2018 AANVANG 15.30 UUR – HEINE SIEBRAND