Op de mooie blauwe ogen van Caesar

13 January 2020 in Lezing

Elke gymnasiast maakt vroeg of laat kennis met Over de Gallische Oorlog van Caesar. Zijn heldere taalgebruik en de logische opbouw van zijn werk maken het verslag van de Romeinse wederwaardigheden in Gallië tot geliefde schoollectuur. Caesar heeft zijn werk echter niet als een objectief verslag van zijn verrichtingen bedoeld: hij wilde vooral zichzelf in een goed daglicht stellen.

In deze dubbellezing wordt in het eerste deel ingegaan op de narratieve, stilistische en retorische trucs die Caesar gebruikt om het verslag van de Gallische oorlog naar zijn hand te zetten. Ook wordt gekeken naar vergelijkbare verslaggeving in moderne conflicten, van de Tweede Wereldoorlog tot de Tweede Golfoorlog en het conflict in Afghanistan.

In het tweede, aansluitende deel staat de laatste belangrijke tegenstander van Caesar tijdens zijn oorlog in Gallië, Vercingetorix, centraal. Deze jonge Galliër, van adellijke komaf, verenigde een groot deel van de Gallische stammen onder zich voor een laatste wanhopige poging om de Romeinse suprematie teniet te doen. De persoon van Vercingetorix wordt nader bekeken; zowel de Gallische als de Romeinse visie komt aan bod. Ook wordt zijn revival in het 19e en 20e-eeuwse Frankrijk behandeld.

Bron afbeelding: Ricardo Cruz via Unsplash