Ontmoetingsdag: Ontdekking van de hemel

4 November 2017 in Feestdag

Na succesvolle edities in Amsterdam (over Rembrandt) en Apeldoorn (over Van Gogh) vindt de ontmoetingsdag van de VVP dit jaar plaats op 4 november in Amersfoort, rondom het thema ‘De ontdekking van de hemel’.

In de Johanneskerk zal op zaterdagochtend sterrenkundige Govert Schilling de dag openen met een lezing over de plaats van de mens in het heelal. Schilling verzorgt veel lezingen, workshops en cursussen over dit onderwerp waar hij gepassioneerd over kan spreken. Daarom schuift hij ook geregeld aan bij De Wereld Draait Door om Matthijs van Nieuwkerk en alle kijkers op een meeslepende manier uit te leggen hoe alles in de ruimte werkt. Dat doet hij op zo’n manier, dat het begrijpelijk is voor iedereen.

Ontdekking van de Hemel

Na Schillings optreden is er een lunchpauze waarin genoeg tijd is om elkaar te spreken. ‘s Middags zijn er verschillende workshops: kunsthistorica Marian van Caspel zal aan de hand van afbeeldingen laten zien hoe kunstenaars in de afgelopen eeuwen de hemel hebben afgebeeld en dat valt eigenlijk wel een beetje tegen, zo weet zij te vertellen. De hemel ziet er vaak uit als een steriele omgeving die nogal saai oogt. Het lijkt wel alsof kunstenaars weinig inspiratie hadden. Dan liever de hel: die is met al haar absurditeiten veel vaker en interessanter uitgebeeld.

Voormalig politicus maar tegenwoordig schrijver van theologische bestsellers Ton de Kok verzorgt de lezing ‘Wat is God, wetenschappers en kunstenaars op zoek’. Hierin zal hij vertellen over onder meer de eeuwigheid van de materie, het heelal, de oerknal en de toevalligheid van het leven op aarde. Hij schreef hier het gelijknamige boek over dat begin 2017 is verschenen.

In de workshop van Rin Vastrick kan iedereen creatief aan de slag rondom het thema. Iedereen kan één workshop uitkiezen.

We sluiten de dag af met hemels zingen onder begeleiding van Hanna Rijken. Zij is musica en theologe en heeft al meerdere keren voor de VVP een muzikale workshop georganiseerd. Graag opgeven via  info@vrijzinnig.nl of 030-880 1497.

Bron afbeelding: Felix Plakolb via Unsplash