Onmogelijk geloof, de onbeantwoorde vragen van Franz Overbeck

23 maart 2018 in Symposium

Symposium naar aanleiding van de verschijning van het gelijknamige boek van theoloog en liturgist Kees Kok dat die dag zal worden gepresenteerd.

Franz Overbeck (16-11-1837) was professor in het Nieuwe Testament en de Oude Kerkgeschiedenis in Bazel, Zwitserland. Overbecks inaugurale rede aan de Bazelse universiteit is de ouverture van zijn grotendeels onvoltooide en tijdens zijn leven ongepubliceerde levenswerk: de compositie van een profane kerkgeschiedenis. Hij pleit voor het recht van een zuiver historische benadering van de nieuwtestamentische geschriften, zonder dogmatische vooroordelen, ‘ohne Tendenz’.

Franz Overbeck

In een bespreking van Christentum und Kultur, door een leerling van Overbeck in 1918 uit zijn nalatenschap samengesteld, schreef Karl Barth: ‘Negenennegentig procent van ons predikanten zullen erdoor tot de ontdekking komen dat men helemaal niet zoiets als een “theoloog” kan zijn. En de weinigen die daaraan ontsnappen zullen zoveel vertrouwde kitsch, zo veel dierbare illusies en praktische (…) naïviteiten moeten achterlaten, dat ze van de kou geen raad weten. Het is een gevaarlijk boek dat de lezer van alle Egyptische vleespotten wegroept, de woestijn in’.

Met een inleiding door Kees Kok, commentaren op teksten van Overbeck door onder meer rabbijn Tamarah Benima, filosoof Ger Groot, theoloog Peter Nissen en Rinse Reeling Brouwer.

Deelname
U kunt zich opgeven als deelnemer aan dit symposium door vóór 15 maart € 20 euro over te maken naar Stichting Ekklesia Leerhuis Amsterdam, IBAN: NL 50 TRIO 0338 8111 17, onder vermelding van: Overbeck.

Bron afbeelding: Wikipedia

 

Gerelateerde evenementen


Het Nieuwe Testament nader bestudeerd

19:30 - 20:30 26 maart 2018

Dit is een wederkerend evenement

De Levensbron Kampen

In gebouw De Levensbron in Kampen behandelt Anneke van der...

Masterclasses revisie Nieuwe Bijbelvertaling

11 april 2018 - 14 juni 2018

Dit voorjaar organiseert het Nederlands Bijbelgenootschap in tien plaatsen de...

De Bijbel centraal: de apostel Paulus

14:00 - 16:00 27 maart 2018

Dit is een wederkerend evenement

De Kapel Hilversum

De apostel Paulus, veranderde hij niet de eenvoudige boodschap van...

Leven met wijsheid, een biografie van Thomas Merton

14.30 - 17.00 24 maart 2018 Abdij Koningshoeven

Op 24 maart geeft auteur Jim Forest een lezing en...