Onbeperkt vruchtbaar – Grenzen aan maakbaar moederschap?

23 April 2018 in Debat

Er komen steeds meer oudere ouders. Wat is belangrijker: de wens van het ongeboren kind of die van de moeder? Moeten we alles wat de wetenschap toelaat ook willen? Met onder andere Hedy d’Ancona, gynaecologen, medisch-ethici, juristen, donorkinderen en late moeders.

Een slimme meid bevriest haar eicellen op tijd. Of wendt zich na haar veertigste hoopvol tot een ivf-kliniek. Maar ze kan rond haar vijftigste ook afreizen naar een ‘wonderdokter’ in een privé-vruchtbaarheidskliniek in Tsjechië of Spanje, waar leeftijdsgrenzen voor moederschap fluïde zijn en ze aangekochte en bevruchte jonge eicellen kan laten plaatsen. En zo komen er in Nederland – en wereldwijd – steeds meer kersverse oudere moeders. Zwangeren in de midlife van hun leven, met nieuw leven op komst.

Vruchtbaarheidsklinieken

Hoe ver mag je gaan voor een baby? Wiens belang staat voorop: dat van de moeder of van het ongeboren kind? Is er een leeftijdsgrens voor het moederschap? Waarom reizen Nederlandse vrouwen af naar buitenlandse vruchtbaarheidsklinieken? Mag je een kind op de wereld zetten zonder dat het de kans krijgt om zijn genetische ouders kan leren kennen? Moeten we alles willen wat mogelijk is?

De grenzen worden afgetast met gynaecologen, medisch-ethici, juristen, feministen, donorkinderen, late moeders en een open gesprek met het publiek. Moderator is Larissa Pans, journalist, historicus en auteur van Onbeperkt vruchtbaar: een zoektocht naar de uiterste houdbaarheidsdatum van het moederschap (De Bezige Bij). Dit debat is tevens de doop van haar boek.

Bron afbeelding: Andrew Seaman via Unsplash